Trgovci pojačali nabavke pre povećanja carina

Brazil u aprilu uvezao najviše električnih i hibridnih vozila iz Kine

AutomobiliLifestyleSvet

27.5.2024 15:25 Autor: Vladimir Jokanović 2

Brazil u aprilu uvezao najviše električnih i hibridnih vozila iz Kine Brazil u aprilu uvezao najviše električnih i hibridnih vozila iz Kine
Brazil je pretekao Belgiju kao najveće izvozno tržište za kineska nova energetska vozila, pokazali su podaci iz industrije, dok kineski proizvođači automobila povećavaju prodaju... Brazil u aprilu uvezao najviše električnih i hibridnih vozila iz Kine

Brazil je pretekao Belgiju kao najveće izvozno tržište za kineska nova energetska vozila, pokazali su podaci iz industrije, dok kineski proizvođači automobila povećavaju prodaju na neevropskim tržištima usled istrage Evropske unije o subvencijama za kineska električna vozila.

Izvoz čistih električnih i hibridnih automobila na punjenje u Brazil porastao je 13 puta na godišnjem nivou, dostigavši 40.163 jedinice u aprilu, čime je ovo tržište postalo najveće izvozno tržište drugi mesec zaredom, prema podacima Kineskog udruženja putničkih automobila (CPCA), prenosi Reuters.

Nagli porast izvoza u Brazil, koji je u januaru bio deseto najveće izvozno tržište, dolazi pre daljeg povećanja carina na uvoz električnih i hibridnih vozila od jula, jer južnoamerička zemlja nastoji da podstakne lokalnu proizvodnju automobila.

Nekoliko kineskih proizvođača automobila već je počelo da povećava investicije u lokalnu proizvodnju u Brazilu. Kompanija BYD počela je tamo da gradi proizvodni kompleks kako bi započela lokalnu proizvodnju do kraja ove ili početkom 2025. godine, a kompanija Great Wall Motor najavila je da će njena fabrika u Brazilu početi da radi ovog meseca.

Brazil je takođe postao drugo najveće izvozno tržište za sve kineske automobile u aprilu, odmah iza Rusije koja je zadržala prvo mesto. Rusija, koja je pod zapadnim sankcijama, očekuje se da ostane najveće izvozno tržište za kineske automobile, rekao je generalni sekretar CPCA Cui Dongšu.

Prema izveštajima medija s početka tekućeg meseca, belgijske luke Antverpen i Zebruge zatrpane su isporukama EV iz Kine, a lučki terminali pretvoreni su u parkinge. Španija, Francuska, Holandija i Norveška su među zemljama koje su zabeležile najveći pad uvoza kineskih električnih putničkih vozila u periodu od januara do aprila, prema podacima CPCA.

  • SUNCE

    27.5.2024 #1 Author

    Ovo je za mene prilicno iznenadjujuce.Prema uvozu elektrivnih automobila moze da se proceni i standard stanovnistva.

    Odgovori

  • Jj992

    27.5.2024 #2 Author

    Dobra vest

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.