kompanija planira da uloži žalbu na odluku

Britansko regulatorno telo blokiralo Microsoft u procesu akvizicije Activision Blizzarda

Firme u fokusuSvetU fokusu

26.4.2023 18:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Britansko regulatorno telo blokiralo Microsoft u procesu akvizicije Activision Blizzarda Britansko regulatorno telo blokiralo Microsoft u procesu akvizicije Activision Blizzarda
Microsoftov 68,7 milijardi dolara vredan ugovor o preuzimanju proizvođača „Call of Duty“ Activision Blizzard odbilo je antimonopolsko telo Ujedinjenog Kraljevstva. Nakon višemesečne analize o... Britansko regulatorno telo blokiralo Microsoft u procesu akvizicije Activision Blizzarda

Microsoftov 68,7 milijardi dolara vredan ugovor o preuzimanju proizvođača „Call of Duty“ Activision Blizzard odbilo je antimonopolsko telo Ujedinjenog Kraljevstva.

Nakon višemesečne analize o povezivanju, Britanska Agencija za konkurenciju i tržišta (CMA) u sredu je saopštila da sporazum preti da „promeni budućnost brzorastućeg tržišta igara u oblaku“ na način koji bi mogao dovesti do „smanjene inovacije i sve manje izbora za igrače iz Ujedinjenog Kraljevstva tokom godina koje dolaze“, prenosi SEEbiz.

Deonice Activisiona pale su za gotovo 10 odsto u trgovanju pre tržišta u sredu, dok su deonice Microsofta porasle za gotovo osam odsto.

Kao odgovor na odluku, potpredsednik i predsednik Microsofta Bred Smit (Brad Smith) rekao je da kompanija ostaje u potpunosti predana akviziciji i da planira uložiti žalbu. Smit je takođe optužio CMA da svoju odluku temelji na pogrešnom razumevanju tržišta igara i oblaka.

„Već smo potpisali ugovore kako bismo popularne igre Activision Blizzard učinili dostupnima na još 150 miliona uređaja, i ostajemo predani jačanju ovih sporazuma putem regulatornih mera“, rekao je Smit u izjavi Yahoo Financeu i dodao da su posebno razočarani što se nakon dugog razmatranja ova odluka čini kao odraz pogrešnog razumevanja ovog tržišta i načina na koji relevantna tehnologija oblaka zapravo funkcioniše.

Smit je dalje tvrdio da Microsoftova već završena partnerstva s igračima na tržištu igara – uključujući Nintendo, Steam, NVIDIA, Boosteroid, Ubitus i EE – služe kao dokaz Microsoftove predanosti različitom pristupu igrama.

Activision je sa svoje strane takođe saopštio da će se žaliti na odluku i zapretio da će povući svoja ulaganja u Velikoj Britaniji. Kompanija je takođe optužila CMA da je u suprotnosti s ambicijama Ujedinjenog Kraljevstva da postane privlačna zemlja za kompanije koje se bave izgradnjom tehnologije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...