Novi vlasnici obećali radnicima da će isključiti otpuštanje na bar pet godina

Brodski gigant MSC i grad Hamburg kupuju 92 odsto lučke logistike HHLA

BiznisInfrastrukturaSvet

13.12.2023 09:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Brodski gigant MSC i grad Hamburg kupuju 92 odsto lučke logistike HHLA Brodski gigant MSC i grad Hamburg kupuju 92 odsto lučke logistike HHLA
Najveća švajcarska kompanija za prekookeanske transporte MSC i grad Hamburg zajedno su kupili 92 odsto lučke logističke kompanije HHLA, koja upravlja lukom Hamburg. Vlasnički... Brodski gigant MSC i grad Hamburg kupuju 92 odsto lučke logistike HHLA

Najveća švajcarska kompanija za prekookeanske transporte MSC i grad Hamburg zajedno su kupili 92 odsto lučke logističke kompanije HHLA, koja upravlja lukom Hamburg.

Vlasnički udeo objavio je MSC u obaveznom saopštenju u utorak nakon što je istekla njihova zajednička ponuda za preuzimanje za akcionare HHLA, prenosi Seebiz.

Luka Hamburg je najveća luka u Nemačkoj po obimu i među najvažnijim lukama u severnoj Evropi. Grad i MSC nameravaju da vode HHLA kao zajedničko preduzeće u kojem će MSC imati maksimalno 49,9 odsto, a grad 50,1 odsto. Sa 92,3 odsto akcija koje su sada u rukama dva entiteta, oni imaju efektivnu kontrolu.

Ostali akcionari, koji poseduju samo 7,7 odsto lučke logističke kompanije, ne mogu da blokiraju odluke kompanije. MSC i Hamburg sada takođe mogu legalno da primoraju preostale akcionare da prodaju svoje akcije u takozvanom „squeeze-out“-u.

MSC i grad složili su se da povećaju kapital HHLA za 450 miliona evra (485 miliona dolara), što je novčana infuzija koju će kompanija lučke logistike trebati u narednim godinama za modernizaciju kontejnerskih terminala u Hamburgu.

Novi vlasnički partneri su takođe nastojali da umire radnike i sindikalne vođe značajnim obećanjima, uključujući isključivanje otpuštanja u luci na najmanje pet godina.

Prema obaveznom obelodanjivanju, akcionari su prodali 9,74 odsto akcija HHLA MSC-u tokom približno šestonedeljnog perioda prihvatanja ponude za preuzimanje.

MSC je dodatno kupio još 12,2 odsto akcija HHLA. Povećano vlasništvo MSC-a dolazi kao dodatak 70,35 odsto udela koji je već u vlasništvu grada Hamburga.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...