potražnja u martu dostigla rekordnih 16 miliona barela dnevno

Cena nafte na američkom tržištu u blagom padu

Svet

17.5.2023 11:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Cena nafte na američkom tržištu u blagom padu Cena nafte na američkom tržištu u blagom padu
Prema podacima na sajtu OilPrice u sredu, cena Brent nafte iznosi 74,79 dolara po barelu, dok teksaška WTI nafta, referentna za američko tržište, iznosi... Cena nafte na američkom tržištu u blagom padu

Prema podacima na sajtu OilPrice u sredu, cena Brent nafte iznosi 74,79 dolara po barelu, dok teksaška WTI nafta, referentna za američko tržište, iznosi 70,70 dolara.

Cene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 76 dolara, nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) podigla prognozu ovogodišnje potražnje, ističući oporavak Kine nakon ukidanja mera suzbijanja covida.

Na londonskom tržištu cena barela je nakon podneva u utorak bila viša 46 centi nego na prethodnom zatvaranju trgovine i iznosila je 75,69 dolara. U gotovo istom iznosu porasla je i na američkom tržištu, gde se barelom trgovalo po ceni od 71,56 dolara, prenosi Mina.

Trgovce je ohrabrila IEA, koja je povisila prognozu ovogodišnje globalne potražnje za naftom za 200 hiljada barela dnevno, na rekordnih 102 miliona barela dnevno.

„Oporavak Kine, nakon ukidanja mera suzbijanja covida, nadmašio je očekivanja i potražnja je u martu dostigla rekordnih 16 miliona barela dnevno“, navela je IEA.

IEA-in izveštaj i rast aktivnosti prerade u kineskim rafinerijama od 18,9 odsto, potisnuli su u drugi plan strahovanja da rast kineske industrijske proizvodnje i prometa u maloprodaji u aprilu može značiti slabiji ekonomski rast na početku drugog tromesečja.

  • Vale

    17.5.2023 #1 Author

    Posle ce doci do blagog povecanja cena

    Odgovori

  • ELLA

    17.5.2023 #2 Author

    Samo kod nas su sve cene porasle kada je nafta poskupela a sada kada cene padaju nema snižavanja previsoki cena

    Odgovori

  • LEBRON

    21.10.2023 #3 Author

    Varira kao i uvek

    Odgovori

  • HEPO

    22.10.2023 #4 Author

    Jadninono

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...