CENA NAFTE PONOVO RASTE Na talasu IEA prognoze rasta potražnje

SvetVesti

17.6.2020 08:19 Autor: Vladimir Jokanović 0

CENA NAFTE PONOVO RASTE Na talasu IEA prognoze rasta potražnje CENA NAFTE PONOVO RASTE Na talasu IEA prognoze rasta potražnje
Severnomorska nafta Brent u utorak 16. juna ponovo je koštala više od 40 dolara za barel, a poskupela je i američka nafta WTI, pa... CENA NAFTE PONOVO RASTE Na talasu IEA prognoze rasta potražnje

Severnomorska nafta Brent u utorak 16. juna ponovo je koštala više od 40 dolara za barel, a poskupela je i američka nafta WTI, pa se može reći da je nastavljen trend rasta cena od početka maja, koji je nakratko prekinut prošle nedelje. U popodnevnim satima (CET) nafta WTI (West Texas Intermediate) koštala je 37,84 dolara za barel, a Brent 40,54 dolara, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta „OilPrice“.

U najnovijem mesečnom izveštaju Međunarodne agencije za energiju (IEA) predviđena je potražnja od oko 91,7 miliona barela dnevno u 2020. godini, što je za 500.000 barela dnevno više od prethodne procene. IEA ocenjuje da se zbog proređenog aviosaobraćaja svet neće vratiti na nivo prepandemijske potražnje za naftom do 2022. godine. Očekivani pad potražnje u ovoj godini procenjen je na 8,1 milion barela dnevno, a rast u 2021. godini na 5,7 miliona barela na dan.

Iako je tržište nafte i dalje krhko, prema oceni IEA, nedavni skromni oporavak cena sugeriše da se prva polovina 2020. završava optimistično. Ograničenje proizvodnje zemalja OPEC+ iako nije u poštovano u potpunosti, nego 89 odsto od predviđenih 9,7 miliona barela dnevno, doprinelo je stabilizaciji tržišta, kao i snažan porast potražnje za naftom u Kini i Indiji, tokom kritičnih aprila i maja.

Prema podacima američke Uprave za informisanje o energetici (EIA) proizvodnja iz sedam glavnih formacija škriljaca u SAD smaniće se so jula na dvogodišnji minimum od 7,63 miliona barela dnevno. Smanjenje proizvodnje i porast potražnje, a samim tim i cena nafte, ključno će zavisiti od razvoja pandemije i pretnje od drugog talasa širenja zaraze.  

Tagovi
NAFTA OPEC+

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...