Preuzimanje vredno 69 milijardi dolara pod znakom pitanja

Da li će Microsoft kupiti Activision Blizzard zavisi od odluke britanskog regulatora  

BerzaInvesticijeSvet

6.2.2023 10:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Da li će Microsoft kupiti Activision Blizzard zavisi od odluke britanskog regulatora   Da li će Microsoft kupiti Activision Blizzard zavisi od odluke britanskog regulatora  
Preuzimanje kompanije Activision Blizzard od strane Microsofta po ceni od 69 milijardi dolara suočava se sa ključnom odlukom u Britaniji, jer nacionalno regulatorno telo... Da li će Microsoft kupiti Activision Blizzard zavisi od odluke britanskog regulatora  

Preuzimanje kompanije Activision Blizzard od strane Microsofta po ceni od 69 milijardi dolara suočava se sa ključnom odlukom u Britaniji, jer nacionalno regulatorno telo za akvizicije i spajanja može da stane na put ovom mega dogovoru.

Očekuje se da će Uprava za konkurenciju i tržišta (Competitions and Market Authority – CMA) u narednim danima objaviti svoje preliminarne nalaze, signalizirajući da li ima za cilj da blokira davno najavljeni dogovor ili ga “razjasni posebnim pravnim lekovima”.

Regulator je već izrazio zabrinutost da bi sporazum mogao da izazove probleme sa konkurencijom na tržištu gejmerskih konzola i pretplata, kao i u rastućem sektoru video-igara u oblaku.

Microsoft je prvi put najavio transakciju prošle godine, želeći da doda blokbaster igre poput Call of Duty u svoj porftolio koji već uključuje Xbox konzolu, Halo franšizu i Minecraft.

Globalni regulatori strahuju da bi Microsoft mogao otežati rivalskim platformama da dobiju nesmetan pristup najpopularnijim naslovima Activisiona, piše Bloomberg. Podnesak CMA doći će pre odluka Evropske komisije i američke Federalne trgovinske komisije, koja je u dugom pravnom procesu formalno stavila veto na transakciju.

“Odluka CMA je ključna, jer sudovi u Ujedinjenom Kraljevstvu retko poništavaju odluku o spajanju koju ovo telo donese”, rekla je Dženifer Ri (Jennifer Rie), analitičarka u Bloomberg Intelligence. “Bezuslovno odobrenje je u ovom trenutku malo verovatno“, istakla je.

Microsoft je ove nedelje primio početne nalaze regulatora EU u takozvanoj izjavi o primedbama, u kojoj se izlažu ključne zabrinutosti evropksog bloka u vezi sa ovim sporazumom, prema ljudima upoznatim sa situacijom. IT gigant je prošle godine već javno ponudio da svom rivalu Sony Group Corp. omogući desetogodišnju licencu za igru Call of Duty, ali će sada imati nekoliko nedelja da zvanično podnese pravne lekove u istrazi EU u skladu sa formalnim zabrinutostima.

Međutim, za razliku od EU, gde su regulatori i Microsoft već neformalno razgovarali o mogućim pravnim lekovima, regulatorni proces u Velikoj Britaniji je tradicionalno ostao manje dostupan i diskusije se nisu odvijale pre preliminarne odluke CMA.

Međutim, ažurirane smernice CMA od prošle godine sada omogućavaju kompanijama da predlože njihove potencijalne pravne lekove prije podnošenja konačnih nalaza.

CMA je izašla iz senke Evropske komisije nakon izlaska Velike Britanije iz EU. U nedavnim demonstracijama snage, ona se fokusirala na velike tehnološke kompanije, uključujući i saopštenje kompaniji Meta Platforms da mora da poništi svoju akviziciju kompanije Giphy nakon zabrinutosti da bi moglo da ugrozi GIF tržište.

“Da bismo unapredili tržište igara u korist svih zainteresovanih strana, verujemo da je važno razmotriti sva jasna i lako primenljiva rešenja za potencijalne probleme konkurencije“, rekao je portparol kompanije Microsoft.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...