Studiji spremni da ponovo pregovaraju, pisci i glumci skeptični

Da li se holivudskom štrajku nazire kraj?

LifestyleSvet

17.8.2023 13:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Da li se holivudskom štrajku nazire kraj? Da li se holivudskom štrajku nazire kraj?
Posle tri meseca protesta, holivudski pisci izrazili su optimizam u pogledu ponovnog otvaranja pregovora sa velikim studijima i mogućnosti da se vrate na posao... Da li se holivudskom štrajku nazire kraj?

Posle tri meseca protesta, holivudski pisci izrazili su optimizam u pogledu ponovnog otvaranja pregovora sa velikim studijima i mogućnosti da se vrate na posao za nekoliko nedelja.

Detalji najnovijeg predloga Alijanse filmskih i televizijskih proizvođača (AMPTP), trgovinske grupe koja predstavlja Walt Disney, Netflix i druge velike studije i strimere, ostaju obavijeni velom tajne. Ipak, članovi Udruženja pisaca Amerike vide razlog za nadu, prenosi Reuters.

„Optimistična sam, ali i oprezna. Bila sam ovde zbog štrajka 2007. godine i razgovor može da ide veoma sporo, razgovor može da se prekine ili razgovor, ako dođe do stvarnog dogovora, može da prođe prilično brzo“, rekla je Pam Dejvis (Pam Davis) scenaristkinja Flashpointa za Reuters ispred Amazon studija u Kalver Sitiju.

„Ja pripadam grupi onih koji veruju da će se vratiti na posao u septembru“. Ali ako se to ne desi, u redu smo sa tim. Ako dogovor nije dobar za nas, nećemo ga prihvatiti“, dodala je ona.

Pisci su 2. maja stupili u štrajk, nezadovoljni zbog kompenzacija, minimalnog broja zaposlenih pisaca, zaostalih plaćanja i situacije sa veštačkom inteligencijom, čija pojava dodatno može da ugrozi već težak položaj zaposlenih u ovoj branši.

Njima su se 14. jula na linijama za proteste pridružili članovi Udruženja filmskih glumaca (WGA), čime su praktično zaustavili veći deo američke filmske i televizijske produkcije.

„Oni razgovaraju ponovo, jer nisu uspeli pre nekoliko nedelja“, rekao je za WGA pisac K.C. Skot (K.C. Scott), i dodao da iako ne zna šta je AMPTP ponudio, WGA priprema protivponudu za koju veruje da će biti u najboljem interesu pisaca i glumaca.

Dok je scenaristkinja Zakona i reda i saradnik WGA Teri Kop (Terri Kopp), takođe, optimistična u vezi sa nastavkom razgovora sa studijima, sa druge strane zabrinuta je zbog informacija koje cure sa poverljivih pregovaračkih sesija.

„To nas čini sumnjivim jer su curenja dizajnirana tako da studiji izgledaju kao pozitivci, a WGA kao negativci“, rekla je Kop. „Mislim da postoji mogućnost da pokušavaju da nam podignu nadu i onda naprave obrt na našu štetu.”

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...