Nasdaq i S&P 500 na najvišem nivou od aprila prošle godine

Dobar ponedeljak na Njujorškoj berzi

BerzaSvet

13.6.2023 10:51 Autor: Vladimir Jokanović 1

Dobar ponedeljak na Njujorškoj berzi Dobar ponedeljak na Njujorškoj berzi
Berzanski indeksi S&P 500 i Nasdaq u ponedeljak su ojačali do svojih najviših nivoa na zatvaranju dnevne sesije od aprila 2022. godine. Vrednost indeksa... Dobar ponedeljak na Njujorškoj berzi

Berzanski indeksi S&P 500 i Nasdaq u ponedeljak su ojačali do svojih najviših nivoa na zatvaranju dnevne sesije od aprila 2022. godine. Vrednost indeksa Nasdaq porasla je za 1,53 odsto, dok je S&P 500 porastao za 0,93 i ukupno za 21 procenat od svojih najnižih vrednosti iz oktobra prošle godine.

Industrijski Dow Jones indeks ojačao je za 0,56 odsto.

Rast vrednosti berzanskih indeksa podstaknut je rastom velikih tržišta kompanija Amazon, Apple i Tesla, prenosi Reuters.

Vrednost akcija Tesle porasla je za 2,2 odsto, beležeći istovremeno kontinuiran rast u 12 uzastopnih sesija, što je rekord ove kompanije za proizvodnju električnih automobila.

Akcije kompanija Apple i Microsoft ojačale su u ponedeljak za oko 1,5 odsto, a od početka godine za 41, odnosno 38 odsto. Analitičari navode da su investitori postali sigurniji i da je to dobar znak, iako još nisu sasvim zaboravili najniže oktobarske vrednosti akcija.

Od 11 sektorskih indeksa u okviru S&P 500, osam je ojačalo, pre svega sektor informacionih tehnologija za 2,07 odsto.

Očekuje se da će indeks potrošačkih cena Ministarstva rada kasnije u utorak pokazati da je inflacija blago usporila u maju, a u utorak je i prvi dan zasedanja Feda.

Investitori očekuju da će američka centralna banka zadržati trenutne kamatne stope. Da Fed neće u sredu proglasiti novo povećanje kamatnih stopa veruje 76 odsto trgovaca, dok su šanse za novo povećanje stopa u julu procenjene na 71 odsto.

Tagovi
BERZA
  • MARA

    14.6.2023 #1 Author

    Kod njih je kocka svskoga dana

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...