Ekonomski uticaj klimatskih promena

Ekstremni vremenski uslovi čine delove sveta „neosiguranim“

EkologijaSvetU fokusu

31.7.2023 10:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Ekstremni vremenski uslovi čine delove sveta „neosiguranim“ Ekstremni vremenski uslovi čine delove sveta „neosiguranim“
Najviše globalne temperature mogu učiniti velike delove sveta „neosiguranim“, kaže najveća španska osiguravajuća kompanija. Klimatske promene „imaju potencijal da duboko promene poslovanje osiguranja i... Ekstremni vremenski uslovi čine delove sveta „neosiguranim“

Najviše globalne temperature mogu učiniti velike delove sveta „neosiguranim“, kaže najveća španska osiguravajuća kompanija.

Klimatske promene „imaju potencijal da duboko promene poslovanje osiguranja i učine deo sveta neosiguranim“, rekao je Gonzalo Gortazar, glavni izvršni direktor CaixaBank u intervjuu za Bloomberg TV.

„To se još uvek ne dešava, ali ako nastavimo da se krećemo u tom pravcu, to je nešto sa čime ćemo se morati suočiti u dogledno vreme”, prenosi Bloomberg.

Gortazarovi komentari dolaze u trenutku kada se svet kreće ka verovatno najtoplijoj godini, a jul će postati najtopliji mesec u istoriji. Temperature u španskom regionu Katalonije, gde je sedište kompanije CaixaBank, dostigle su istorijski maksimum ranije u mesecu pošto je toplotni talas zahvatio velike delove Mediterana.

Rastuće temperature ometaju ekonomske aktivnosti i svakodnevni život širom sveta, uništavaju useve, isušuju reke i podižu nivo mora. Naučnici sumnjaju da je poslednjih nekoliko godina bilo toplije nego u bilo kom trenutku u poslednjih 125.000 godina.

Osim što je najveća banka u Španiji, CaixaBank je i najveći osiguravač u zemlji, koji nudi pogled na ekonomski uticaj klimatskih promena.

Španija je među grupom zemalja južne i jugoistočne Evrope, uključujući Portugal, Grčku, Italiju, Bugarsku i Rumuniju, podložnih dezertifikaciji kako temperature rastu i padavine opadaju, što podstiče šumske požare, kao što se dogodilo poslednjih dana izvan Atine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...