Novi investicioni instrument odobren od strane američke komisije

Ethereum ETF-ovi počeli sa trgovanjem

AnalizaBerzaInvesticijeIzdvajamoSvet

24.7.2024 12:46 Autor: Marko Miladinović 0

Ethereum ETF-ovi počeli sa trgovanjem Ethereum ETF-ovi počeli sa trgovanjem
Američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) dala je u ponedeljak uveče, po evropskom vremenu, zvanično odobrenje za trgovanje ethereum spot ETF-ovima, pružajući investitorima... Ethereum ETF-ovi počeli sa trgovanjem

Američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) dala je u ponedeljak uveče, po evropskom vremenu, zvanično odobrenje za trgovanje ethereum spot ETF-ovima, pružajući investitorima izloženost drugoj po obimu kriptovaluti na svetu preko tradicionalnih tržišta kapitala. Ethereum ETF-ovi su počeli da trguju na otvorenom tržištu već dan kasnije.

SEC je za sada odobrio trgovanje za osam ETF-ova: Grayscale Ethereum Mini Trust (ETH), Franklin Ethereum ETF (EZET), VanEck Ethereum ETF (ETHV), Bitwise Ethereum ETF (ETHV), 21Shares Core Ethereum ETF (CETH), Fidelity Ethereum Fund (FETH ), BlackRock iShares Ethereum Trust (ETHA) i Invesco Galaxy Ethereum ETF (KETH).

Svaki od novih fondova za spot razmene biće denominovan u etheru, digitalnoj valuti nastaloj u ethereum blokčejn mreži.

Kako definiše novosadska brokerska kuća Momentum Securities, ETF-ovi (eng. Exchange Traded Fund) su investiciona alternativa koja je slična investicionim fondovima, ali za razliku od njih akcijama ETF-ova se aktivno trguje na berzi. ETF-ovi, kao proizvod, značajno su se u poslednjih 20 godina razvili u smislu vrednosti, broja i raznovrsnosti, a danas predstavljaju nezaobilazan i važan instrument na tržištima kapitala.

Ethereum ETF je specifičan po tome što ulaže isključivo u ethereum, drugu najpopularniju kriptovalutu na svetu, pružajući investitorima pristup ovoj digitalnoj imovini na regulisan način.

Ethereum / Foto: Pixabay/Peter Patel

Zašto je važno odobrenje Ethereum ETF-ova?

“Odobrenje ethereum ETF-a od strane SEC-a predstavlja prekretnicu za kripto industriju jer potvrđuje status ethereuma kao vrste imovine, i otvara vrata i za veći institucionalni interes koji do sada nije bio zakonski moguć. Institucionalni investitori, poput penzionih fondova, hedž fondova i velikih banaka, sada imaju priliku da diversifikuju svoje portfolije uključivanjem ethereuma”, objašnjava za Biznis.rs Igor Mirković iz prve domaće menjačnice kriptovaluta ECD.

Očekuje se da početak trgovanja Ethereum ETF-om dovede do značajnog priliva kapitala u ethereum, povećavajući njegovu stabilnost i cenu. Analitičari predviđaju da trenutna cena ethereuma ne odražava u potpunosti ovaj potencijal i da postoji prostor za značajan rast.

U trenutku pisanja ovog teksta, cena jednog ethera iznosi 3.460 dolara, uz međugodišnji rast od čak 87,05 odsto.

Kako objašnjavaju u menjačnici ECD, ključni faktori koji podržavaju ovaj optimizam uključuju sam deflatorni dizajn ove kriptovalute koja smanivanjem ponude povećava svoju vrednost.

Dodatno, eventualni uspeh ethereum ETF-a može podstaći regulatorna tela da razmotre i odobre ETF-ove za druge kriptovalute, kao što su solana – o kojoj se već spekuliše – XRP, polkadot i chainlink.

“Ethereum ETF-ovi će igrati ključnu ulogu u razvoju aplikacija i poboljšanja na ethereum mreži, kao što su pametni ugovori i decentralizovane finansije (DeFi). Ova tehnologija omogućava razvoj novih finansijskih proizvoda i usluga, pružajući korisnicima mogućnost da učestvuju u globalnoj ekonomiji na način koji je ranije bio nezamisliv”, smatraju u ECD-u.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.