Ponuđena nova pravna rešenja koja su otklonila mogućnost monopola

EU odobrio Microsoftovu akviziciju Activision Blizzarda vrednu 69 milijardi dolara

Firme u fokusuSvet

16.5.2023 09:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EU odobrio Microsoftovu akviziciju Activision Blizzarda vrednu 69 milijardi dolara EU odobrio Microsoftovu akviziciju Activision Blizzarda vrednu 69 milijardi dolara
Regulatori Evropske unije su odobrili Microsoftovu predloženu akviziciju kompanije Activision Blizzard vrednu 69 milijardi dolara, podložno pravnim merama koje nudi američki tehnološki div. Evropska... EU odobrio Microsoftovu akviziciju Activision Blizzarda vrednu 69 milijardi dolara

Regulatori Evropske unije su odobrili Microsoftovu predloženu akviziciju kompanije Activision Blizzard vrednu 69 milijardi dolara, podložno pravnim merama koje nudi američki tehnološki div.

Evropska komisija, izvršni ogranak Evropske unije, istakla je da je Microsoft ponudio pravne lekove u novonastalom području igara u oblaku, koji su otklonili brige u vezi sa kreiranjem eventualnog monopola. Ovi propisi usmereni su na dopuštanje korisnicima korišćenje Activision igara koje kupe na bilo kojoj platformi.

Ovo je, kako prenosi SeeBiz, velika pobeda za Microsoft na evropskom tržištu, nakon što je glavno britansko telo za tržišnu konkurenciju prošlog meseca blokiralo dogovor.

Regulatori širom sveta ispituju može li Microsoftova akvizicija Activisiona da naruši konkurenciju na tržištu konzola i igara u oblaku. Activision stoji iza nekih od najvećih igara za konzole i računare na svetu, uključujući franšize „Call of Duty“ i „World of Warcraft“.

Odluka EU dolazi nakon što je britansko regulatorno telo prošli mesec blokiralo dogovor zbog zabrinutosti da će smanjiti konkurenciju na tržištu igara u oblaku. Microsoft se suočio s protivljenjem dogovoru od strane regulatora i nekih svojih rivala, uključujući proizvođača konzola Sony PlayStation.

Microsoft je pokušao da ublaži zabrinutost EK oko toga da Activision igre budu ekskluzivne pre odluke EU. Predsednik Microsofta Bred Smit (Brad Smith) sastao se sa zvaničnicima EU u februaru, nakon čega je tehnološki div istakao da će dovesti Xbox PC igre u Nvidia uslugu igranja u oblaku. Proizvođač čipova je navodno izrazio protivljenje akviziciji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...