nakon nacionalizacije firme

Evropska komisija odobrila državnu pomoć Uniperu

BiznisEUFirme u fokusuSvet

21.12.2022 18:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Evropska komisija odobrila državnu pomoć Uniperu Evropska komisija odobrila državnu pomoć Uniperu
Evropska komisija dozvolila je nemačkoj vladi isplatu pomoći posrnulom uvozniku gasa Uniperu, do 34,5 milijardi evra, kao deo plana nacionalizacije kompanije. EK je prošle... Evropska komisija odobrila državnu pomoć Uniperu

Evropska komisija dozvolila je nemačkoj vladi isplatu pomoći posrnulom uvozniku gasa Uniperu, do 34,5 milijardi evra, kao deo plana nacionalizacije kompanije.

EK je prošle sedmice odobrila nacionalizaciju firme, a finansijskom podrškom otvoriće se put prema ostvarenju tog cilja, prenosi Mina.

Akcionari kompanije su na Skupštini u ponedeljak dali saglasnost za stabilizacione mere dogovorene s nemačkom vladom i dosadašnjim većinskim deoničarem, finskim Fortumom.

Finansijskom podrškom, Uniper će se održati u životu, omogućiće mu se nastavak snabdevanja kupaca i izbeći ozbiljni poremećaji na nemačkom tržištu gasa.

„Vlada Nemačke planira dokapitalizaciju sa osam milijardi evra“, saopštila je EK i dodala da je do 2024. godine planirana i dalja podrška Uniperu, do 26,5 milijardi evra.

Uniper je u ozbiljne teškoće zapao zbog obustave snabdevanja ruskim gasom. Kompanija je ruski gas morala zameniti skupljim gasom iz drugih zemalja, nastojeći da ispuni svoje ugovore.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...