Tužba zbog dodatnih troškova za gas

Uniper sudski potražuje naknadu gubitaka od Gazproma

EUSvet

30.11.2022 16:11 Autor: Vladimir Jokanović 2

Uniper sudski potražuje naknadu gubitaka od Gazproma Uniper sudski potražuje naknadu gubitaka od Gazproma
Nemačka energetska kompanija Uniper najavila je tužbu protiv ruskog Gazproma kako bi nadoknadila gubitke zbog nestašice gasa iz Rusije. Uniper procenuje ukupne gubitke od... Uniper sudski potražuje naknadu gubitaka od Gazproma

Nemačka energetska kompanija Uniper najavila je tužbu protiv ruskog Gazproma kako bi nadoknadila gubitke zbog nestašice gasa iz Rusije. Uniper procenuje ukupne gubitke od zamene ruskog gasa na 11,6 milijardi dolara, navedeno je u saopštenju nemačke kompanije.

Uniper traži od Gazproma nadoknadu gubitaka zbog smanjenja isporuka gasa od juna. Kao rezultat smanjenja, nemačka kompanija bila je prinuđena da kupuje dodatne količine po višoj ceni da bi mogla da nastavi da ispunjava obaveze prema svojim kupcima, prenosi Komersant.

Uniper navodi da je potrošio najmanje 11,6 milijardi evra za zamenu ruskog gasa od kada su smanjene isporuke Gazproma. Nemačka kompanija očekuje da će troškovi dodatne kupovine gasa dodatno porasti do kraja 2024. godine.

„Tražimo nadoknadu značajne materijalne štete u toku postupka. Reč je o količinama gasa koje su ugovorene sa Gazpromom, a nisu isporučene, zbog čega smo morali da kupujemo zamene po izuzetno visokim tržišnim cenama, što i dalje traje. Snosili smo ove troškove, ali oni nisu naša odgovornost“, saopštio je Uniper.

Uniper je takođe odlučio da se „što više distancira“ od svoje ruske ćerke firme Unipro. Kompanija je saopštila da menadžment kompanije Unipro nije uključen u donošenje bilo kakvih odluka unutar Unipera. Kompanije su takođe razdvojile svoje IT sisteme i finansijske tokove. Uniper još nije dobio dozvolu ruskih vlasti za prodaju kompanije Unipro.

  • GOCA BG

    30.11.2022 #1 Author

    Sa pravne strane je sve tako,a da li ce Gazprom da prihvati sta oni traze,cisto sumnjam…

    Odgovori

  • Dragana

    1.12.2022 #2 Author

    Ko pogresi mora da plati

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...