Poziv na štednju nafte ne deluje

Greenpeace kritikuje nemačke vlasti

EkologijaEUSvetU fokusu

2.12.2022 18:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Greenpeace kritikuje nemačke vlasti Greenpeace kritikuje nemačke vlasti
Nemačke vlasti su uzalud pozvale na štednju nafte, upozorio je stručnjak za energetiku Štefen Bukold (Steffen Bukold). On procenjuje da potrošnja ove godine, posle... Greenpeace kritikuje nemačke vlasti

Nemačke vlasti su uzalud pozvale na štednju nafte, upozorio je stručnjak za energetiku Štefen Bukold (Steffen Bukold). On procenjuje da potrošnja ove godine, posle pandemijskog pada, ponovo raste uprkos krizi energenata zbog ukrajinskog rata.

Potrošnja, doduše, još nije na pretpandemijskom tempu, ali trend ukazuje na rast, rekao je Bukold za agenciju DPA, pozivajući se na izveštaj koji je naručila ekološka organizacija Greenpeace.

Od ruskog napada na Ukrajinu u februaru, nafta je u više navrata poskupljivala, a to se prelilo na cenu goriva i lož ulja.

Pride, embargo Evropske unije na uvoz ruske nafte tankerima stupa na snagu u ponedeljak 5. decembra, što će zaoštriti problem snabdevanja u Evropi.

Ministar privrede Robert Habek (Robert Habeck) od proletos poziva na štednju goriva, ali, navodi Bukold, podaci Međunarodne agencije za energiju (IEA), ukazuju da potrošnja u Nemačkoj raste od drugog kvartala.

Od aprila do septembra, potrošnja je bila na 7,1 odsto ispod pretpandemijske. U dve godine koju su obeležile oštre mere izolacije, 2020-21. potrošnja je bila u recesiji od 11,1 odsto.

Pa opet, Nemačka je ove godine bila štedljivija od proseka evropskih članica OECD, sa potrošnjom za 4,8 odsto manjom od pretpandemijske.

Greenpeace svejedno kritikuje nemačke vlasti. „Vlada ulaže ogroman napor u potrazi za novim prodavcima nafte, a premalo čini da smanji zavisnost od nje,“ rekao je portparol ove međunarodne organizacije Manfred Santen.

„Od ograničenja brzine do otkazivanja domaćih letova i produženog rada od kuće, mere koje se mogu brzo primeniti mesecima tavore na stolu. Vladajuća koalicija bi konačno trebalo da ih se prihvati,“ dodao je Santen.

  • TATJANA

    3.12.2022 #1 Author

    Sta ce ljudi mora da troše.. A oni nek im zabrane

    Odgovori

  • Dragana

    4.12.2022 #2 Author

    Bas tako

    Odgovori

  • kaćica

    4.12.2022 #3 Author

    Tesko da mogu da stede

    Odgovori

  • MAJALG

    4.12.2022 #4 Author

    Pokusavas da nateras narod da nateras na nesto, a kazes im da nemaju energenata na raspolaganju, to je nemoguce.

    Odgovori

  • Emilija

    4.12.2022 #5 Author

    U odnosu na druge zemlje oni su jos i stedljivi

    Odgovori

  • GOCA BG

    4.12.2022 #6 Author

    Oni su generalno disciinovan narod,ali za osnovne stvari se ne moze ustedeti…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...