Sukobi demonstranata i policije u Tbilisiju

Gruzijska vlada povlači predlog zakona o stranim agentima

SvetU fokusu

9.3.2023 12:45 Autor: Vladimir Jokanović 0

Gruzijska vlada povlači predlog zakona o stranim agentima Gruzijska vlada povlači predlog zakona o stranim agentima
Vladajuća partija u Gruziji saopštila je da će povući nacrt zakona povodom kojeg su pokrenuti masovni ulični protesti i rasprostranjene međunarodne kritike. Demonstranti traže... Gruzijska vlada povlači predlog zakona o stranim agentima

Vladajuća partija u Gruziji saopštila je da će povući nacrt zakona povodom kojeg su pokrenuti masovni ulični protesti i rasprostranjene međunarodne kritike. Demonstranti traže povlačenje zakona o stranim agentima koji je ušao u skupštinsku proceduru usvajanja.

Prema zakonu „u ruskom stilu“, kako navodi BBC, na meti bi se našle nevladine organizacije i mediji koji se više od 20 odsto finansiraju iz inostranstva. Glavna vladajuća stranka saopštila je da povlači zakon „bezuslovno“, usled potrebe da smanji „konfrontacija“ u društvu.

Gruzija je podnela zahtev za status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, a Brisel je osudio nacrt zakona kao nespojiv sa vrednostima EU. Delegacija EU u Gruziji pozdravila je odustajanje od zakona i ohrabrila političke lidere da nastave sa proevropskim reformama.


Zaokret vlade usledio je posle noći u kojoj su se ispred parlamenta sukobili demonstranti i policija. Upotrebljeni su suzavac i vodeni topovi. Uprkos odluci vladajuće partije Gruzijski san da odustane od zakona, opozicione stranke najavile su nastavak protesta. One traže da demonstranti uhapšeni prethodnih dana budu pušteni na slobodu.

Premijer i lider Gruzijskog sna Irakli Garibašvili osudio je „komešanje“ oko zakona. Njegova stranka saopštila je da nacrt donet po uzoru na američke zakone o stranim agentima iz tridesetih godina prošlog veka, a navodno je isti argument koristila Moskva kada je usvojila sličan zakon 2012. godine.

Gruzijski san navodi da je predlog zakona nepravedno označen kao sporan i da će kada „emocionalna pozadina splasne“ objasniti javnosti važnost zakona i transparentnosti u finansiranju iz inostranstva. Gruzijska predsednica Salome Zurabičvili podržala je demonstrante i obećala iz Vašingtona, gde je bila u poseti, da će staviti veto na predlog zakona.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...