za turnir će biti popijeno više piva nego tokom čitave godine u ovoj muslimanskoj zemlji

Kako će se točiti alkoholna pića u Kataru za vreme Svetskog prvenstva?

SvetZanimljivosti

7.11.2022 10:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Kako će se točiti alkoholna pića u Kataru za vreme Svetskog prvenstva? Kako će se točiti alkoholna pića u Kataru za vreme Svetskog prvenstva?
Katarska distributivna kompanija (QDC), jedini je maloprodajni prodavac alkohola u ovoj konzervativnoj muslimanskoj zemlji. Sada se suočava sa neobičnim problemima kako da se pripremi... Kako će se točiti alkoholna pića u Kataru za vreme Svetskog prvenstva?

Katarska distributivna kompanija (QDC), jedini je maloprodajni prodavac alkohola u ovoj konzervativnoj muslimanskoj zemlji. Sada se suočava sa neobičnim problemima kako da se pripremi za predstojeće Svetsko prvenstvo u fudbalu.

U sraadnji s njom najveći svetski proizvođač piva, Anheuser-Busch InBev Worldwide, godinama radi u okvirima strogih katarskih zakona o alkoholu. Njegovi rukovodioci delikatno nastoje da maksimizuju povraćaj ulaganja kroz sponzorski ugovor brenda Budwaiser za Svetsko prvenstvo, iako su lokalni katarski zvaničnici bili blizu da u potpunosti zabrane alkohol na fudbalskim mečevima.

Snabdevanje zalihama za prvenstvo koje počinje 20. novembra, bio je monumentalan poduhvat za zvaničnog sponzora Svetskog prvenstva. Budwaiser očekuje da će se tokom turnira konzumirati više piva nego što bi se to obično dešavalo tokom cele godine u Kataru, kaže Piter Kremer (Peter Kraemer), direktor snabdevanja AB InBeva.

Bez pivara u regionu, kompanija je morala da otpremi svoj proizvod u Katar putem okeanskog brodskog transporta, a zatim pronađe rashladni skladišni prostor kako bi se zaštitio od ultratoplog vremena u zemlji. Kamioni će biti utovareni preko noći u zatvorenom prostoru, a zatim poslati da isporuče proizvod sledećeg dana u restorane i prostore sa ventilatorima gde se može služiti alkohol.

U Kataru inače nije potpuno zabranjeno točenje alkoholnih pića, ali je jako ograničeno ko, kad i gde može da ih pije.

Pivo, vino i alkoholna pića su dostupni za kupovinu u mnogim restoranima povezanim sa vrhunskim hotelima, i to po previsokoj ceni u odnosu na ostatk sveta. Pola litre Budwaisera košta 45-55 katarskih rijala (12-16 dolara) u popularnim barovima u Vest Beju, centru grada, piše Bloomberg.

Alkohol je ujedno i sredstvo koje ovu turističku destinaciju u usponu čini “modernijom“ u poređenju sa još uvek trezvenom Saudijskom Arabijom, a istovremeno se posmatra kao porok koji je jedan korak uz klizav teren koji vodi do relativnog hedonizma obližnjeg Dubaija.

Uz pismenu dozvolu svojih poslodavaca, došljaci iz inostranstva koji zarađuju više od 3.000 katarskih rijala (816 dolara) mesečno mogu da podnesu zahtev za dozvolu za kupovinu vina, pića i piva od monopolskog preduzeća QDC, koje je inače podružnica Qatar Airwaysa.

Javno pijanstvo je tehnički nezakonito, kažnjivo je zatvorom do šest meseci i novčanom kaznom od 3.000 rijala, ali u stvarnosti radnici-doseljenici redovno organizuju žurke petkom u okrilju odabranih restorana ili skupih hotela. Katarski muškarci obučeni u svoje tradicionalne tobe mogu se videti kako uživaju u alkoholnim pićima u restoranima oko Dohe, iako barmeni napominju da ne služe žene u tradicionalnoj katarskoj odeći.

Svetsko prvenstvo preti da ovaj oprezni “ples” zauvek izmeni. Diplomate, posebno iz zemalja Evrope i Amerike, postavile su pitanja o tome kako će vlasti reagovati na pijane navijače koji prekoračuju zakone o pristojnosti i pristojnosti u javnim prostorima.

Katarski organizatori su prvobitno rekli da žele da događaji FIFA budu bez alkohola, ali su se kasnije povukli. Navijači će moći da kupe pivo unutar stadiona, na određenim mestima za pivo, do tri sata pre i jedan sat posle svake utakmice, ali neće moći da ih ispijaju na samim tribinama.

Kremer kaže da su odluke AB InBeva o količini piva koje se isporučuju u zemlju donete na osnovu opsežnog prikupljanja podataka, ali njegov tim ima rezervni plan ako navijači budu pili mnogo više od planiranog. Odvojeni su paketi flaša i limenki koje su spremne za pošiljku iz Ujedinjenog Kraljevstva u kratkom roku

Kompanija planira da ukupno obuči osoblje od čak 6.000 privremeno angažovanih radnika kako da toče pivo tokom prvenstva.

  • TATJANA

    7.11.2022 #1 Author

    Pametni ljudi, ograničili kad, ko i koliko moze da pije

    Odgovori

  • GOCA BG

    7.11.2022 #2 Author

    I bas u Kataru gde se ide na robiju ako se napijes i u zemlji gde se alkohol gotovo i ne konzumira dase odrzava Svetsko prvenstvo?!!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...