uprkos velikom padu cena na svetskom tržištu

Katar najavljuje povećanu proizvodnju tečnog gasa

SvetU fokusu

27.2.2024 10:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Katar najavljuje povećanu proizvodnju tečnog gasa Katar najavljuje povećanu proizvodnju tečnog gasa
Katar namerava da poveća proizvodnju prirodnog gasa uprkos velikom padu cena na svetskim tržištima u poslednje vrijeme, računajući na dugoročni rast potražnje u Evropi... Katar najavljuje povećanu proizvodnju tečnog gasa

Katar namerava da poveća proizvodnju prirodnog gasa uprkos velikom padu cena na svetskim tržištima u poslednje vrijeme, računajući na dugoročni rast potražnje u Evropi i Aziji.

Novi kapaciteti povećaće proizvodnju tečnog prirodnog gasa (TPG) za šest miliona metričkih tona godišnje, na 142 miliona tona godišnje, rekao je čelnik QatarEnergya Saad al-Kabi.

Najava katarskog proizvođača nadovezala se na odluku američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) o obustavi izdavanja dozvola za gradnju novih terminala za izvoz TPG-a, uz napomenu Ministarstva energetike da će analizirati uticaj izvoza na okolinu i privredu, prenosi Mina pozivajući se na Hrportfolio.

Neuobičajeno blaga zima na severnoj hemisferi spustila je istovremeno cene TPG-a u Aziji blizu najnižeg nivoa u tri godine. Na referentnoj evropskoj berzi TTF cena megavata s rokom isporuke za 30 dana bila je na najnižem nivou u više od dve godine.

Čelnik katarske kompanije prognozira da će azijska tržišta gasa ponovo porasti i da će Evropi i u doglednoj budućnosti trebati više gasa.

„I dalje smatramo da gas ima veliku budućnost još najmanje 50 godina i povećaćemo kapacitete kad god nam tehnički uslovi to budu dozvoljavali“, rekao je Kabi na konferenciji za novinare u Dohi.

On je dodao da se procenjuje da će Evropi trebati gas još jako dugo. „Ipak, rast će u Aziji definitivno biti snažniji nego u Evropi, u osnovi zbog rasta broja stanovnika“, naveo je čelnik katarske kompanije.

Tagovi
GAS U FOKUSU

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...