Cena gasa u Evropi pala na najniži nivo od juna

Kina zaustavila izvoz tečnog prirodnog gasa

Svet

18.10.2022 08:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Kina zaustavila izvoz tečnog prirodnog gasa Kina zaustavila izvoz tečnog prirodnog gasa
Nacionalna komisija za razvoj i reformu Kine zatražila je od kineskih energetskih kompanija PetroChina, Sinopec i Cnooc da zaustave izvoz tečnog prirodnog gasa (TPG)... Kina zaustavila izvoz tečnog prirodnog gasa

Nacionalna komisija za razvoj i reformu Kine zatražila je od kineskih energetskih kompanija PetroChina, Sinopec i Cnooc da zaustave izvoz tečnog prirodnog gasa (TPG) kako bi sačuvali rezerve za domaću potrošnju.

Kina ima velike narudžbine TPG-a iz Sjedinjenih Američkih Država, a od prošle godine Kina je najveći uvoznik TPG-a na svetu, prenosi Danas spozivajući se na Bloomberg.

Ovo može uticati i na snabdevanje Evrope gasom, pošto je Kina reeksportovala deo svojih porudžbina u Evropu, ali rast cena transporta je već učinio ovaj gas manje isplativim za Evropu.

Cena prirodnog gasa u Evropi pala je na najniži nivo od juna, s obzirom na to da su gasna skladišta došla do 92 odsto napunjenosti.

Evropski TPG terminali rade na oko 63 odsto kapaciteta u oktobru, a u avgustu i septembru bili su na 59 odsto. Uvoz TPG u Evropu bi u oktobru mogao da dostigne 11,5 milijardi kubnih metara, što je jedna od najvećih količina u istoriji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...