Akcije telekomunikacione kompanije porasle za 1,9 odsto

Kompanija Vodafone ostaje bez generalnog direktora

BiznisPoslovanjeSvet

5.12.2022 15:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Kompanija Vodafone ostaje bez generalnog direktora Kompanija Vodafone ostaje bez generalnog direktora
Generalni direktor kompanije Vodafone Group Nik Rid (Nick Read) krajem 2022. godine napustiće poziciju nakon što nije uspeo da zaustavi dugogodišnji pad cene akcija... Kompanija Vodafone ostaje bez generalnog direktora

Generalni direktor kompanije Vodafone Group Nik Rid (Nick Read) krajem 2022. godine napustiće poziciju nakon što nije uspeo da zaustavi dugogodišnji pad cene akcija firme, pri čemu je telekomunikacioni gigant zabeležio i nekoliko neuspešnih pokušaja spajanja sa rivalskim kompanijama.

Finansijski direktor kompanije Margarita dela Vale (Margarita Della Valle) privremeno će obavljati njegove dužnosti dok će odbor kojim predsedava Žan Francoa van Boksmer (Jean-Francois van Boxmeer) traži odgovarajuću zamenu. Rid, koji je bio na poziciji poslednje četiri godine, a u kompaniji više od dve decenije, ostaće u njoj kao savetnik do kraja marta, navodi se u saopštenju.

Cena akcija kompanije pala je 44 odsto od kada je Rid došao na mesto direktora u oktobru 2018. godine. Osim toga, on je imao teškoće kada je u pitanju zaključivanje ugovora koji bi doveli do smanjenja broja konkurenata na najvećim tržištima kompanije Vodafone, kao što su Velika Britanija, Italija i Španija. Ponuda za poslovanje u Italiji je odbijena, prilika za posao u Španiji propuštena, a pregovori sa konkurentskom kompanijom Three još uvek nisu zaključeni, piše Bloomberg.

Na jutarnjem trgovanju u Londonu akcije kompanije Vodafone porasle su za 1,9 odsto, pa se njima trgovalo po ceni od 92,90 penija. Ipak, vrednost akcija ostaje na najnižem nivou u poslednjih 25 godina.

Teškoće sa kojima se Vodafone suočava intenzivirale su kada je početkom godine izbio sukob u Ukrajini koji je podstakao skok energetskih troškova, kao i rast kamatnih stopa. Rid se suočio sa pritiscima investitora, uključujući i fond Cevian Capital, koji je ranije ove godine prodao veći deo svog udela u kompaniji.

Nedavno, kompanija koju podržava francuski milijarder Gzavije Niel (Xavier Niel) otkupila je 2,5 odsto telekomunikacione kompanije, jer su njeni rukovodioci, kako kažu, uvideli prilike za brže sklapanje ugovora i povećanje profita.

  • Emilija

    5.12.2022 #1 Author

    Velike teskoce za Vodafone!

    Odgovori

  • GOCA BG

    5.12.2022 #2 Author

    Svi su zamenjivi,i neuspeh se ne prasta cak ni posle 20 godina rada…

    Odgovori

  • MAJALG

    6.12.2022 #3 Author

    Pokazatelj kako i velike kompanije imaju problema sa poslovanjem usled nestabilnog trzista.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...