Firma koja upravlja telekomunikacionim tornjevima dostigla vrednost od 16,3 milijarde dolara

Vodafone prodaje deo poslovanja KKR-u i kompaniji GIP

BerzaBolji posaoNovacVesti

9.11.2022 16:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Vodafone prodaje deo poslovanja KKR-u i kompaniji GIP Vodafone prodaje deo poslovanja KKR-u i kompaniji GIP
Kompanija Vodafone pristala je da proda udeo u poslovnom segmentu povezanom sa telekomunikacionim tornjevima investicionoj firmi KKR & Co i kompaniji Global Infrastructure Partners... Vodafone prodaje deo poslovanja KKR-u i kompaniji GIP

Kompanija Vodafone pristala je da proda udeo u poslovnom segmentu povezanom sa telekomunikacionim tornjevima investicionoj firmi KKR & Co i kompaniji Global Infrastructure Partners (GIP) za 16,2 milijarde evra (16,3 milijarde dolara).

Britanska telekomunikaciona grupa najavila je da će kompanija Vantage Towers, listirana na Frankfurtskoj berzi, biti prodata po ceni od 32 evra po akciji, navodi se u saopštenju. Ova cena predstavlja premiju od 12 odsto na cenu po zatvaranju trgovanja u ponedeljak, piše Bloomberg.

Prema uslovima navedenim u ugovoru, kompanija Vodafone će 81,7 odsto udela u Vantage poslovanju prebaciti u zajedničko preduzeće sa KKR i GIP. Ove dve kompanije će potom dati ponudu za preuzimanje akcija u posedu investitora, a ovo bi, prema podacima koje je prikupio Bloomberg, moglo biti najveće preuzimanje neke kompanije listirane u Nemačkoj. RRJ Capital, drugi po veličini ulagač u kompaniji Vantage podržaće ovu ponudu.

Konzorcijum KKR i GIP će posedovati 50 odsto zajedničkog preduzeća.

Vrednost akcija kompanije Vantage porasla je za 11 odsto. Cena akcije na Frankfurtskoj berzi je potom porasla 9,9 odsto, nakon čega je tržišna vrednost kompanije dostigla 16,3 milijarde dolara. Akcije kompanije Vodafone su na Londonskoj berzi izgubile 1,9 odsto vrednosti.

Javni investicioni fond Saudijske Arabije učestvuje u finansiranju ugovora, navode izvori upoznati sa situacijom.

“Ova transakcija predstavlja uspešno ostvarenje ciljeva koje je postavila kompanija Vodafone kako bi zadržala vlasništvo nad strateški važnim sredstvima, vršeći dekonsolidaciju Vantage Towers poslovanja sa našeg bilansa stanja s namerom da optimizujemo njegovu kapitalnu strukturu i generišemo značajne gotovinske prihode unapred”, izjavio je generalni direktor kompanije Vodafone Nik Rid (Nick Read).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...