KORONA VIRUS RAZARA SVETSKE BERZE, zbrisano 15 biliona dolara

BerzaIzdvajamoSvet

30.3.2020 08:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

KORONA VIRUS RAZARA SVETSKE BERZE, zbrisano 15 biliona dolara KORONA VIRUS RAZARA SVETSKE BERZE, zbrisano 15 biliona dolara
Zbog pandemije korona virusa na svetskim trištima kapitala, valuta i robe već tri meseca traje pravi „zemljotres“ koji je izazvao, verovatno, najrazorniju rasprodaju aktiva... KORONA VIRUS RAZARA SVETSKE BERZE, zbrisano 15 biliona dolara

Zbog pandemije korona virusa na svetskim trištima kapitala, valuta i robe već tri meseca traje pravi „zemljotres“ koji je izazvao, verovatno, najrazorniju rasprodaju aktiva od Velike depresije 1928. godine.

Na svetskim berzama zbrisano je 15.000 milijardi dolara vrednosti akcija, cene nafte su pale za 60 procenata, a tržišta u usponu, poput Brazila, Meksika i Južne Afrike, beleže pad njihovih nacionalnih valuta za više od 20 odsto.

Volatilnost i pritisak na tržištima korporativnog zaduživanja pojačala su strahovanja da bi mogli da propadnu čitavi sektori – isparila je gotovo polovina vrednosti akcija avio-kompanija, a ekonomije koje su već u padu suočavaju se sa novim talasom krize državnih dugova, piše Rojters.

Giljotinu nije izbegao ni Wall Street, gde je zabeležen sunovrat Dow Jones za 22 posto i indeksa S&P 500 za 24 procenta, azijsko-pacifički MSCI, koji meri vrednost akcija na berzama 49 zemalja, izgubio je skoro 25 odsto vrednosti, dok se londonski FTSE stropoštao za 27 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...