Barel u SAD ispod 78 dolara

Najavljena prodaja američkih rezervi spustila cene nafte

Svet

15.2.2023 09:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Najavljena prodaja američkih rezervi spustila cene nafte Najavljena prodaja američkih rezervi spustila cene nafte
Cene nafte pale su u utorak ispod 85 dolara po barelu budući da se ulagači i dalje pribojavaju agresivnog podizanja kamatnih stopa u Sjedinjenim... Najavljena prodaja američkih rezervi spustila cene nafte

Cene nafte pale su u utorak ispod 85 dolara po barelu budući da se ulagači i dalje pribojavaju agresivnog podizanja kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zbog znakova visoke inflacije, a raspoloženje je prigušila i najava prodaje nafte iz strateških rezervi.

Na londonskom tržištu je cena barela nakon podne bila niža čak 2,01 dolara nego na zatvaranju trgovine u ponedeljak i iznosila je 84,6 dolara po barelu. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,21 dolara nižoj cijeni, od 77,93, prenosi agencija Mina.

Trgovci su se fokusirali na objavu američkog ministarstva energetike da će prodati 26 miliona barela nafte iz strateških rezervi, koje su trenutno na najnižem nivou od 1983. godine.

Ministarstvo je razmatralo mogućnost odustajanja od prodaje u ovoj godini nakon što je administracija predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) u prošloj godini već prodala rekordnih 180 miliona barela, ali takav potez zahtevao bi odobrenje Kongresa.

Vašington je istovremeno ublažio zabrinutost za snabdevanje procenom o rekordnoj proizvodnji nafte u sedam najvećih bazena škriljaca.

Trgovci su pažljivo analizirali i podatke o inflaciji u SAD u januaru. Cene su ponovo porasle u odnosu na decembar kada su stagnirale, što je raspirilo bojazni da bi američka centralna banka, Federalne rezerve, mogla agresivno podizati kamatne stope i time zakočiti privredu i potražnju za naftom.

Većina ekonomista prognozirala je u Reutersovoj anketi da će Fed u narednim mesecima povećati kamatne stope barem još dva puta. Pritisak cenama bila je i obnova izvoza preko ključne turske izvozne luke Čejhan nakon razornog potresa koji je odnio nekoliko desetina hiljada ljudskih života i oštetio infrastrukturu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) istovremeno je tek blago podigla procenu potražnje za naftom u ovoj godini, za samo 100.000 barela dnevno, ukazavši na otvaranje kineske ekonomije nakon ukidanja strogih mera suzbijanja virusa Covid-19.

OPEC je u odvojenom izveštaju objavio da je u ponedeljak cena barela korpe nafte njegovih članica poskupela 59 centi, na 84,23 dolara po barelu.

  • Anna

    16.2.2023 #1 Author

    Vrlo mučna situacija, iz koje će svet teško isplivati.

    Odgovori

  • Tina

    16.2.2023 #2 Author

    Kao u nekom zacaranom krugu je sve ovo

    Odgovori

  • BOJANA

    17.2.2023 #3 Author

    Posle ove katastrofe i Turskoj, za očekivati je da će biti još teže u celom svetu.

    Odgovori

  • GOCA BG

    19.2.2023 #4 Author

    Sve se menja iz dana u dan,sve je nesigurno..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...