sumiranje polugodišnjih rezultata

Nasdaq ostvario najbolje prinose u poslednjih 40 godina

BerzaSvet

30.7.2023 09:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nasdaq ostvario najbolje prinose u poslednjih 40 godina Nasdaq ostvario najbolje prinose u poslednjih 40 godina
Prva polovina godine bila je više nego dobra po iznosima prinosa na tržištima kapitala, a za američki tehnološki indeks Nasdaq najbolja u poslednjih 40... Nasdaq ostvario najbolje prinose u poslednjih 40 godina

Prva polovina godine bila je više nego dobra po iznosima prinosa na tržištima kapitala, a za američki tehnološki indeks Nasdaq najbolja u poslednjih 40 godina.

Indeksi S&P 500 i nemački DAX ostvarili su prinose od oko 15 odsto, dok je Nasdaq rekorder sa prinosima iznad 38 odsto. Ta razlika dolazi zbog potencijala koji ulagačima donosi veštačka inteligenicija.

Sektor diskrecionih potrošačkih dobara i komunikacionih usluga takođe je ostvario dobre rezultate u prvom polugodištu. S druge strane, sektori s lošijim prinosom uključuju energetiku i komunalne usluge, piše Reuters.

Razvijena tržišta ostvarila su bolje prinose od tržišta u razvoju, koja su krenula naniže zbog slabosti na kineskom tržištu.

Prošlogodišnji gubitnik, takozvani “growth” sektor, otvario je najbolje prinose, dok je prošlogodišnji pobednik, sektor energetike, u prvoj polovini godine bio jedan od sektora s lošijim prinosima. Druga polovina godine zasad nastavlja u dobrom smeru, s daljim rastom glavnih berzanskih indeksa.

Tržišta su posebno dobro reagovala na vesti o američkoj inflaciji, koja je u junu usporila na tri odsto na godišnjem nivou. Međutim, borba s inflacijom još nije gotova te se očekuju nova povećanja kamatnih stopa do kraja godine. Referentna kamatna stopa Evropske centralne banke (ECB) trenutno iznosi četiri odsto, a američke centralne banke Fed 5,25 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...