Uoči odluka ključnih centralnih banaka

Očekuje se da Fed stane sa podizanjem kamata, ECB upozorava na pritiske na cene

BankeBerzaEUSvet

13.6.2023 08:01 Autor: Milica Rilak 1

Očekuje se da Fed stane sa podizanjem kamata, ECB upozorava na pritiske na cene Očekuje se da Fed stane sa podizanjem kamata, ECB upozorava na pritiske na cene
Američki Fed odlučiće o kretanju referentne kamatne stope na dvodnevnom zasedanju danas i sutra (13. i 14. juna), dok će 15. juna biti poznata... Očekuje se da Fed stane sa podizanjem kamata, ECB upozorava na pritiske na cene

Američki Fed odlučiće o kretanju referentne kamatne stope na dvodnevnom zasedanju danas i sutra (13. i 14. juna), dok će 15. juna biti poznata i odluka Evropske centralne banke (ECB). Profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić ocenjuje u razgovoru za Biznis.rs da je najverovatniji scenario da Federalne rezerve zastanu sa podizanjem ključne kamate, a da se ECB odluči na novo blago zatezanje od 25 baznih poena.

Naš sagovornik smatra da će Fed svakako pre ECB prestati sa povećanjem referentne stope i ne bi ga, kako kaže, iznenadilo da to učine već tokom junske sednice Federalnog komiteta za otvoreno tržište (FOMC).

„Fed je na liderskoj poziciji u međunarodnim finansijama, prvi su i krenuli sa restriktivnom monetarnom politikom, koju su sprovodili ubrzano i intenzivnije nego ECB. Zato su došli do visokog nivoa restriktivnosti, pa je za očekivati da oni prvi ‘udare po kočnici'“, kaže Grubišić.

Fed je, inače, od početka prošle godine povećao kamatne stope za ukupno 500 baznih poena, pa se referentna kamatna stopa sada nalazi na najvišem nivou u poslednjih 16 godina, odnosno u opsegu od pet do 5,25 odsto.

„U bankarskom sistemu SAD se pokazala i velika osetljivost na rast kamatnih stopa. Pri tome, i berze nepovoljno reaguju na visoke kamate, a one imaju veliki značaj za američku ekonomiju“, dodaje Grubišić još jedan argument u korist „pauze“ na restriktivnost.

Zoran Grubišić / Foto: Neda Mojsilović

On podseća da Fed, za razliku od brojnih centralnih banaka, osim inflacije vodi računa i o stopi nezaposlenosti, dakle nisu čisto monetaristički usmereni.

„Ovako visoke kamatne stope mogu ozbiljno da ugroze taj drugi cilj“, ukazao je Grubišić i zaključio da su sve to razlozi zbog kojih veruje da Fed polako iscrpljuje mehanizam podizanja kamatne stope.

Sa druge strane, predsednica ECB Kristin Lagard (Christine Lagarde) je 5. juna, u obraćanju Ekonomsko-monetarnom odboru Evropskog parlamenta, ponovo podvukla da je institucija kojoj je na čelu potpuno posvećena borbi protiv inflacije.

„Naše buduće odluke će obezbediti da referentne stope budu dovedene na nivoe koji su dovoljno restriktivni da bi se postigao blagovremeni povratak inflacije na naš srednjoročni cilj od dva odsto, i zadržaće se na tim nivoima koliko god bude potrebno. Naše odluke o referentnim stopama će i dalje biti zasnovane na proceni izgleda inflacije u svetlu pristiglih ekonomskih i finansijskih podataka, dinamike noseće inflacije i snage transmisije monetarne politike“, rekla je Lagard u Briselu.

Grubišić ističe da su to razlozi zbog kojih je veća verovatnoća da će se ECB barem još jednom odlučiti na „zatezanje“.

„Kada je reč o junskim sastancima, smatram da je najrealniji scenario da Fed napravi pauzu, a ECB podigne referentne stope za 25 baznih poena“, rekao je za Biznis.rs

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...