Neophodno ulaganje od 12,1 milijardu dolara

OPEC podigao procenu dugoročne potražnje za naftom

SvetU fokusu

10.11.2022 08:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

OPEC podigao procenu dugoročne potražnje za naftom OPEC podigao procenu dugoročne potražnje za naftom
Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) podigla je procene srednjoročne i dugoročne potražnje za naftom, istakavši potrebu većih ulaganja u naftni sektor kako bi se... OPEC podigao procenu dugoročne potražnje za naftom

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) podigla je procene srednjoročne i dugoročne potražnje za naftom, istakavši potrebu većih ulaganja u naftni sektor kako bi se podmirila očekivana potražnja.

Kako prenosi Nedelja, magazin Nacionalnog naftnog komiteta Srbije, u izveštaju za tržište nafte u 2022. godini OPEC procenjuje da je u sektor nafte potrebno uložiti 12,1 milijardu dolara da bi se podmirila očekivana veća potražnja na srednji i dugi rok, prenosi Danas.

U sledećoj godini, kako projektuje OPEC-ov analitički tim, svetska potražnja za naftom će iznositi 103 miliona barela dnevno, što je povećanje od 2,7 miliona barela dnevno u odnosu na ovu godinu. OPEC je time podigao prošlogodišnju procenu za 2023. godinu za 1,4 miliona barela dnevno.

Podignuta prognoza odražava snažniji oporavak u 2022. i 2023. godini, kao i „snažan fokus na pitanja energetske sigurnosti“, što dovodi do sporije zamene nafte drugim gorivima.

OPEC je takođe povećao prognoze potražnje za srednjoročno razdoblje, do 2027. godine, za gotovo dva miliona barela dnevno, a do 2030. godine na 108,3 miliona barela dnevno. Dugoročna prognoza, za razdoblje do 2045. godine, podignuta je na 109,8 milona barela dnevno, sa 108,2 miliona barela dnevno u 2021. godini.

Stav OPEC-a ne podudara se sa ocenama drugih prognostičara, koji predviđaju da će potražnja za naftom dostići vrhunac pre 2030. godine zbog pojačane upotrebe obnovljivih izvora i električnih automobila.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...