Jačanje vrednosti akcija tehnoloških kompanija

Optimizam na kineskoj berzi

BerzaSvet

6.2.2024 10:14 Autor: Vladimir Jokanović 2

Optimizam na kineskoj berzi Optimizam na kineskoj berzi
Porast vrednosti akcija na kineskoj berzi ubrzao se nakon što su vlasti intenzivirale napore za spasavanje, prkoseći širem slabljenju akcija u Aziji. Jačanje kineske... Optimizam na kineskoj berzi

Porast vrednosti akcija na kineskoj berzi ubrzao se nakon što su vlasti intenzivirale napore za spasavanje, prkoseći širem slabljenju akcija u Aziji. Jačanje kineske berze dobilo je zamah u utorak prateći oporavak malih kapitalnih i tehnoloških kompanija.

Tehnološki indeks Hang Seng ojačao je za 6,5 odsto, a CSI 1000, koji uključuje manje kompanije, porastao je za 7,2 procenta nakon što je izgubio oko četvrtinu svoje vrednosti od početka godine. Referentni indeks CSI 300 ojačao je za 3,2 odsto, a hongkonški Hang Seng za 3,8 procenata, prenosi Financial Times.

Kineska regulatorna komisija za hartije od vrednosti obećala je ranije da će „voditi različite institucionalne investitore“ da „uđu na tržište sa većim naporima“, istovremeno ohrabrujući kompanije koje kotiraju na berzi da više otkupljuju akcije.

Vest da regulatori planiraju da obaveste kineskog predsednika Si Đinpinga o tržištima takođe je podstakla optimizam u pogledu usklađenijih napora za povećanje vrednosti akcija. Analitičari JP Morgan ocenjuju da tržište traži jasnije signale o ekonomskom oporavku, prenosi Bloomberg.


Ostale berze u Aziji bile su manje aktivne. Tokijski Topix oslabio je za 0,5 odsto, južnokorejski Kospi izgubio je 0,7 procenata vrednosti, dok je indijski Nifty 50 ojačao za 0,4 odsto na početku trgovanja u utorak.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...