Prodaja bila u porastu, ali po nižim cenama

Oštar pad vrednosti kineskog izvoza u martu

Svet

12.4.2024 13:32 Autor: Vladimir Jokanović 0

Oštar pad vrednosti kineskog izvoza u martu Oštar pad vrednosti kineskog izvoza u martu
Vrednost kineskog izvoza opala je za 7,5 odsto u martu u poređenju sa istim periodom prošle godine, dok su analitičari predvideli pad od 2,3... Oštar pad vrednosti kineskog izvoza u martu

Vrednost kineskog izvoza opala je za 7,5 odsto u martu u poređenju sa istim periodom prošle godine, dok su analitičari predvideli pad od 2,3 odsto. Vrednost uvoza bila je niža za 1,9 odsto u poređenju sa očekivanjima analitičara koji su predviđali rast od 1,4 odsto.

Pad vrednosti izvoza dolazi iako su obim prodaje bile u porastu, što ističe izazove sa kojima se suočava Peking dok pokušava da preusmeri ekonomiju iz duboke krize izazvane usporavanjem sektora nekretnina, prenosi Financial Times.

Ekonomisti ocenjuju da prekomerna proizvodnja u nekim sektorima – posebno onim koji su podržani industrijskom politikom, kao što su električna vozila, solarne ploče i drugi sektori, smanjuje cenu kineskog izvoza i pomaže im da osvoje globalni tržišni udeo.

„Najintenzivnija konkurencija po ceni je u visokotehnološkom sektoru za proizvodnju vozila, solarnih panela, vetroturbina, što pogađa ekonomije Nemačke, Koreje, Tajvana i Japana. Ono što je važno je obim prodaje, i kada uporedimo obime iz Kine, oni su na rekordno visokom nivou“, navode analitičari bankarske korporacije HSBC.

Peking se suočava sa sve većim optužbama iz Evrope i SAD da su njegove industrije prekomerno proizvode, što izaziva strahovanja da izvoznici na tržišta izbacuju veštački jeftine, subvencionisane proizvode.

Kineski zvaničnici nedavno su sproveli kampanju da odbace zapadne tvrdnje o prekomernoj proizvodnji, navodeći da cene njihovih izvoznih proizvoda padaju zbog inovacija i konkurentnosti. Kineski indeks proizvođačkih cena opao je 18 meseci zaredom, dok su potrošačke cene deflatorne, što je znak slabe potražnje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...