Zvaničnici EU traže da cena ruskog energenta bude ograničena na 60 dolara

Pala cena nafte na londonskom i američkom tržištu

Svet

2.12.2022 10:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Pala cena nafte na londonskom i američkom tržištu Pala cena nafte na londonskom i američkom tržištu
Cene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 89 dolara, podstaknute ublažavanjem mera suzbijanja korona krize u Kini. Na jutarnjem trgovanju se,... Pala cena nafte na londonskom i američkom tržištu

Cene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 89 dolara, podstaknute ublažavanjem mera suzbijanja korona krize u Kini.

Na jutarnjem trgovanju se, prema podacima objavljenim na sajtu OilPrice, beleži pad. Tako je cena nafte na londonskom tržištu trenutno 86,68 dolara, dok je na američkom 80,90 dolara.

Trgovci su prethodnog dana bili ohrabreni objavama iz kineskih gradova Guangdžoua i Čongkinga da će mere za suzbijanje korona virusa biti ublažena, što je protumačeno kao promena u kineskoj strategiji nulte tolerancije prema virusu Covid-19, prenosi Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

„Signali koje dobijamo iz Kine takođe izgledaju vrlo pozitivno. Čak i skromno ublažavanje politike nulte tolerancije prema korona virusu naići će na dobar odjek i zaslužuje takvu reakciju“, rekao je Kreg Erlam (Craig Erlam) iz brokerske kuće OANDA.

Rast cena nafte podržalo je i slabljenje dolara, do koga je došlo nakon što je guverner američke centralne banke izjavio da bi moglo doći do usporavanja tempa povećanja kamatnih stopa, a izveštaj kompanije S&P Global pokazao blaži pad aktivnosti u industriji evrozone u novembru.

Trgovci se pripremaju i za nedeljni sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika (OPEC+). Iako su izvori u sredu rekli da su male šanse da će promeniti proizvodnu politiku, neki ipak smatraju da se ne može isključiti mogućnost smanjenja proizvodnje.

„Mislim da sastanak OPEC+ prisiljava trgovce da popune ispražnjene pozicije, ali svi prognoziraju da neće menjati kvote“, rekao je Tamaš Varga (Tamas Varga) iz PVM-a.

Poticaj cenama pružaju i signali iz Evropske unije da bi cenovni limit za rusku naftu mogao biti niži od raspona između 65 i 70 dolara. Tržišta su mirovala budući da je taj raspon viši od aktuelnih tržišnih cena ruske nafte.

Drugi diplomata EU danas je rekao da bi limit trebalo postaviti na 60 dolara. Službeni dogovor još nije postignut, a limit bi trebalo da stupi na snagu 5. decembra, paralelno s embargom na rusku naftu.

U odvojenom izveštaju OPEC je objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u sredu iznosio na 83,13 dolara.

  • IVAN

    5.2.2023 #1 Author

    Cene padaju

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    6.3.2023 #2 Author

    Jeste da se sve svodi naq rat protiv Rusije ali neka bar cena nekog energenta pada.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...