Protesti u Kini podstakli prodaju "crnog zlata"

Vrednost nafte na svetskim tržištima skočila nakon naglog pada

SvetVesti

29.11.2022 10:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Vrednost nafte na svetskim tržištima skočila nakon naglog pada Vrednost nafte na svetskim tržištima skočila nakon naglog pada
Cene nafte pale su u ponedeljak na međunarodnim tržištima ispod 81 dolar pod pritiskom talasa prodaje koji je izazvala zabrinutost ulagača u vezi sa... Vrednost nafte na svetskim tržištima skočila nakon naglog pada

Cene nafte pale su u ponedeljak na međunarodnim tržištima ispod 81 dolar pod pritiskom talasa prodaje koji je izazvala zabrinutost ulagača u vezi sa potražnjom u Kini i uličnim protestima protiv mera za suzbijanje pandemije.

Na jutarnjem trgovanju u utorak se pak beleži skok, pa se Brent naftom trenutno trguje po ceni od 86,14 dolara po barelu. Vrednost teksaške WTI nafte porasla je na 78,75 dolara.

Na tržištima već nedeljama unazad vlada zabrinutost za potražnju u Kini zbog novog talasa virusa Covid-19 koji je podstakao vlasti u mnogim gradovima da ponovo ograniče kretanje građana i propisuju masovna testiranja ili čak zatvaranje čitavih naselja, prenosi agencija Mina.

Prema rečima Hirojukija Kikunave (Hiroyuki Kikukawa) iz kompanije Nissan, pored sve izraženijeg straha od slabljenja potražnje u Kini zbog povećanja broja ljudi zaraženih virusom Covid-19, prodaju nafte je podstakla i politička neizvesnost do koje su doveli protesti u Šangaju.

Kina je ostala verna politici nulte tolerancije predsednika Si Đinpinga (Xi Jinpinga) prema korona virusu, uprkos tome što su ograničenja ukinuta u većini ostalih država.

Stotine demonstranata u nedelju se sukobilo sa policijom u Šangaju, a protesti protiv ograničenja proširili su se i na druge gradove.

Istovremeno, Grupa sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) i diplomate Evropske unije (EU) raspravljaju o ograničavanju cene ruske nafte u rasponu od 65 do 70 dolara, kako bi se ograničili prihodi Moskve za finansiranje vojne ofanzive u Ukrajini i istovremeno izbegli poremećaji na globalnim tržištima.

Vlade EU i dalje nisu postigle dogovor u vezi sa ograničenjem.

Cene bi trebalo da budu ograničene od 5. decembra, kada stupa na snagu embargo EU na rusku naftu.

Tržišta će takođe pomno pratiti sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, zakazan za 4. decembar, na kojem će se raspravljati o politici proizvodnje.

U oktobru je OPEC+ odlučio da smanji zacrtani nivo proizvodnje za dva miliona barela dnevno.

Odvojeno, OPEC je objavio da je cena barela nafte njegovih članica u petak iznosila 83,8 dolara.

  • TATJANA

    30.11.2022 #1 Author

    Ova „nulta“ tolerancija nije baš najbolja opcija za bilo koju zemlju zbog ekonomije

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...