nobelovci će se sastati u vašingtonu da razmatraju opasnosti od dezinformacija

Pet događaja koji će uticati na tržišta tokom ove nedelje

BerzaInvesticijeSvet

22.5.2023 07:01 Autor: Marko Miladinović 1

Pet događaja koji će uticati na tržišta tokom ove nedelje Pet događaja koji će uticati na tržišta tokom ove nedelje
Nedelja pred nama ne obiluje ekonomskim ili političkim događajima koji imaju snagu da iz korena potresu tržišta, ali će najavljeni skupovi i saopštenja zasigurno... Pet događaja koji će uticati na tržišta tokom ove nedelje

Nedelja pred nama ne obiluje ekonomskim ili političkim događajima koji imaju snagu da iz korena potresu tržišta, ali će najavljeni skupovi i saopštenja zasigurno barem kratkotrajno uticati na očekivanja važnijih ulagača, kako u svetu tako i kod nas.  

Nakon vikenda koji je obeležio poslednji u nizu sastanaka šefova zemalja G7 najrazvijenijih država na svetu – na kome je po običaju bilo mnogo priče ali malo konkretnih odluka – nedelja otpočinje novim samitom ministara spoljnih poslova članica Evropske unije.

U ponedeljak 21. maja u Briselu jedna od glavnih tema biće i dešavanja na Zapadnom Balkanu. Posle diskusije najavljen je i neformalni sastanak šefova diplomatija EU i Zapadnog Balkana, na kojem će učestvovati i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Iako se ovaj put ne očekuje nikakvo formalizovanje sporazuma ili regulative, svakako će takozvani sastanci na marginama dati smernice za dalje odnose EU i zemalja sa Balkana, pre svega u svetlu ukrajinske krize, ali i kad je u pitanju međusobna saradnja i situacija u vezi sa Kosovom.  

Već dan kasnije, u evropskoj političkoj prestonici odviće se i sastanak ministara odbrane Evropske unije. Tema dana ista je kao i tema čitave prošle godine – rat u Ukrajini, stanje na granicama Unije i eventualna dalja ulaganja u odbrambene sisteme i dalju podršku Ukrajini.

Sreda 24. maj donosi dva potencijalno važna događaja s druge strane Atlantskog okeana. Naime, ministarka finansija Sjedinjenih Američkih Država Dženet Jelen (Janet Yellen) održaće redovan govor pred Kongresom, a najveći investitori na Wall Street-u pomno će analizirati njene izjave. Tog dana mogu se očekivati oscilacije na berzama u odnosu na komentare čelnice američkog Trezora u vezi sa inflacijom, mogućom recesijom, pa i kamatnim stopama.

Pored toga biće saopšteni i najnoviji podaci o rezervama nafte u SAD, što može uticati na cenu WTI sirove nafte.

U isto vreme u Vašingtonu počeće trodnevni samit nekoliko dobitnika Nobelove nagrade i stručnjaka o dezinformacijama i povratku poverenja u nauku, pod nazivom “Istina, poverenje i nada” (Truth, Trust and Hope).

U svetu u kome su činjenice izgubile na vrednosti, a zahvaljujući društvenim mrežama, namerno plasiranim lažnim informacijama, pa i negativnom uticaju veštačke inteligencije, bezbednost na internetu, ali i u “offline” životu nikad nije bila ugroženija u modern doba. “Dezinformacije narušavaju naše poverenje u nauku i rizikuju da postanu jedna od najvećih pretnji društvu danas”, piše u opisu ovog događaja. Zaključke Nobelovaca imaćemo prilike da čujemo na kraju nedelje.

  • SENSEI

    22.5.2023 #1 Author

    Zapadni Balkan je uvek aktuelna tema i ekonomija regiona

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...