prvi deo projekta vredan 40 milijardi dolara

Poljska izabrala američki Westinghaus za izgradnju svoje prve nuklearne centrale

EkologijaInvesticijeSvetU fokusu

29.10.2022 10:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Poljska izabrala američki Westinghaus za izgradnju svoje prve nuklearne centrale Poljska izabrala američki Westinghaus za izgradnju svoje prve nuklearne centrale
Poljska je izabrala američku grupu Westinghaus za izgradnju svoje prve nuklearne centrale, a među konkurentima su bili francuski EDF i južnokorejski KHNP, objavio je... Poljska izabrala američki Westinghaus za izgradnju svoje prve nuklearne centrale

Poljska je izabrala američku grupu Westinghaus za izgradnju svoje prve nuklearne centrale, a među konkurentima su bili francuski EDF i južnokorejski KHNP, objavio je poljski premijer Mateuš Moravjecki. 

„Potvrđujemo da će naš projekat nuklearne energije koristiti pouzdanu i sigurnu tehnologiju WECNuclear Westinghaus“, napisao je on na Twitteru, prenosi Beta.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken (Anthony Blinken) rekao je u petak da su Sjedinjene Američke Države ponosne što su snažan partner Poljskoj za energiju i bezbednost i istakao da će ta saradnja otvoriti hiljade radnih mesta u dve zemlje.

„To je ogroman korak u jačanju naših veza sa Poljskom za generacije koje dolaze“, rekla je američka ministarka za energetiku Dženifer Granholm (Jennifer Granholm).

Ova odluka „šalje jasnu poruku Rusiji da je Atlantski savez ujedinjen u diverzifikaciji našeg energetskog snabdevanja i u otporu ruskoj militarizaciji energije“, dodala je ona u video obraćanju.

Ona je rekla da je Poljska izabrala Westinghaus za prvi deo svog nuklearnog projekta od 40 milijardi dolara, ne precizirajući ukupan iznos investicije. 

Poljska već godinama planira da izgradi pogon za proizvodnju nuklearne energije za civilnu upotrebu i pitanje energetske bezbednosti postalo je urgentnije zbog ruske invazije Ukrajine. Poljska vlada očekuje da će ova prva nuklearna centrala početi s radom 2033. godine.  Biće izgrađena u selu Čozevo, blizu obale Baltičkog mora.

 • BIJUTI27

  29.10.2022 #1 Author

  Pravo pa američku… Pored toliko ruskih🙄

  Odgovori

 • MAJALG

  29.10.2022 #2 Author

  Kako je kod njih naglasena ta americka propaganda i to sto su svi politicari postavljeni i finansirani iz odredjenih americkih fondova.

  Odgovori

 • GOCA BG

  29.10.2022 #4 Author

  Ova pogodba ide u korist i Poljskoj a najvise Americi…

  Odgovori

  • Lelica

   30.10.2022 #5 Author

   Amerika uvek izvuce korist od svega.

   Odgovori

 • GAGA

  30.10.2022 #6 Author

  Kako nisu odabrali Francuze, koji su lideri u tome? Slucajno?

  Odgovori

 • Milovan94

  30.10.2022 #7 Author

  Pa normalno , nisu sigurno rusku firmu.

  Odgovori

 • VANJA

  30.10.2022 #8 Author

  Idu ka tome da se zbilze sa Amerikom!

  Odgovori

 • Dzebac

  30.10.2022 #9 Author

  Nije to slucajno

  Odgovori

 • LUKA

  30.10.2022 #10 Author

  Sve ide u korist Amerike

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *