Fatalna nesreća u maglovitom planinskom području

Predsednik Irana Raisi poginuo pri padu helikoptera

Svet

20.5.2024 08:35 Autor: Vladimir Jokanović 1

Predsednik Irana Raisi poginuo pri padu helikoptera Predsednik Irana Raisi poginuo pri padu helikoptera
Predsednik Irana Ebrahim Raisi (64) poginuo je pri padu helikoptera u iranskoj provinciji Istočni Azerbejdžan 19. maja, prenela je državna agencija Mehr. U helikopteru... Predsednik Irana Raisi poginuo pri padu helikoptera

Predsednik Irana Ebrahim Raisi (64) poginuo je pri padu helikoptera u iranskoj provinciji Istočni Azerbejdžan 19. maja, prenela je državna agencija Mehr. U helikopteru sa Raisijem bili su ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahian, guverner provincije Istočni Azerbejdžan Malek Rahmati i vođa molitve petkom u Tabrizu Hojatoleslam Al Hašem. Pad letelice niko nije preživeo.

Helikopter sa iranskim zvaničnicima doživeo je nesreću na severozapadu Irana u nedelju posle podne. Letelica se srušila na nepristupačnom planinskom terenu tokom nevremena praćenog gustom maglom. Incident se dogodio u blizini Džolfe, grada na granici sa Azerbejdžanom, oko 600 kilometara severozapadno od iranske prestonice Teherana, prenosi AP.

Spasilačke i ekipe hitne pomoći odmah su bile raspoređene u oblasti gde se nesreća dogodila, ali maglovito vreme i težak planinski teren otežali su potragu u kojoj su učestvovali pripadnici oružanih snaga i specijalnih jedinica. U nedelju je održana hitna sednica vlade povodom nesreće, na kojoj je razmotrena situacija. Potraga za olupinom helikoptera trajala je duže od 10 sati.

Najpre je iranski ministar unutrašnjih poslova Ahmed Vahidi saopštio je da je jedan od helikoptera iz konvoja, u kojem je bio Raisi, „imao teško sletanje“, kao i da su spasilačke ekipe upućen u to područje. Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev izrazio je duboku uznemirenost i ponudio svu potrebnu pomoć. On se ranije u nedelju sastao sa Raisijem u pograničnoj oblasti.

Iranski potpredsednik Mohsen Mansuri potvrdio je izveštaje o smrti predsednika Raisija i njegove delegacije. Prvi potpredsednik Irana Muhamed Mokhber će u skladu sa ustavom zemlje obavljati dužnosti predsednika zemlje 50 dana do novih predsedničkih izbora. Izbore bi trebalo da organizuje specijalni savet, prenosi iranska novinska agencija ISNA.

  • SUNCE

    21.5.2024 #1 Author

    Da li postoji neko na planeti ko veruje da je ovo nesrecan slucaj?Pocinioci se uvek traze medju neprijateljima.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.