Apple nastavlja trku protiv konkurencije

Predstavljen iPhone 16 sa više AI mogućnosti

Hi-techLifestyleSvet

10.9.2024 09:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Predstavljen iPhone 16 sa više AI mogućnosti Predstavljen iPhone 16 sa više AI mogućnosti
Američka kompanija Apple predstavila je najnoviju seriju svojih čuvenih iPhone pametnih telefona, u okviru “It’s Glowtime” događaja. Glavni mamac za potencijalne kupce u iPhone... Predstavljen iPhone 16 sa više AI mogućnosti

Američka kompanija Apple predstavila je najnoviju seriju svojih čuvenih iPhone pametnih telefona, u okviru “It’s Glowtime” događaja. Glavni mamac za potencijalne kupce u iPhone 16 modelima biće skromne hardverske nadogradnje i pružanje više AI opcija.

Izvršni direktor kompanije Tim Kuk (Tim Cook) predstavio je pomenuti mobilni telefon – zajedno sa novim pametnim satovima i AirPods slušalicama – na događaju u ponedeljak koji je bio prožet obećanjima u domenu mogućnosti i dostupnosti usluga veštačke inteligencije.

“iPhone 16 je napravljen za veštačku inteligenciju od same svoje osnove“, rekao je Kuk, iako će se ovakve mogućnosti samo postepeno dodavati uređaju putem ažuriranja softvera.

To je poslovni gambit za tehnološkog titana, piše Bloomberg, jer se utrkuje sa konkurencijom da što pre razvije paket alata pod nazivom Apple Intelligence. Iako Apple promoviše ovu tehnologiju još od svoje konferencije za programere u junu, softver neće biti uključen u početne verzije novih iPhone-a.

Poručivanje novih proizvoda počeće u petak 13. septembra, a proizvodi će stići u prodavnice 20. septembra.

Akcije Apple-a su pale za više od 1,5 odsto tokom događaja, iako su se kasnije oporavile. Takva reakcija je u stvari tipična tokom sličnih prezentacija. Većina novih funkcija je bila najavljena danima unapred, a tokom prezentacije u ponedeljak bilo je nekoliko manjih iznenađenja.

Kompanija se nada da će koristiti Apple Intelligence softver kako bi privukla potrošače da kupuju nadograđene uređaje, pošto će kupcima trebati isključivo noviji iPhone modeli kako bi koristili te mogućnosti.

Apple Intelligence će uključivati nadograđenog digitalnog asistenta Siri i mogućnost kreiranja prilagođenih emotikona. Ali veliki deo tehnologije neće biti spreman odmah, što potencijalno ograničava njen uticaj na prodaju iPhone-a. Čak i kada Apple Intelligence debituje u oktobru, to će biti beta test — rana verzija za potrošače koji više žele da rizikuju.

To „ukazuje da se mnoge funkcije još uvek fino podešavaju za objavljivanje. Fokus na bezbednost i privatnost je verovatan razlog za kašnjenje funkcija”, kažu poznavaoci prilika.

Osnovni model iPhone 16 imaće cenu od 799 dolara, dok će se Plus model prodavati za 899 dolara. iPhone 16 Pro koštaće 999 dolara, dok je veća Pro Max verzija 1.199 dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.