PRODUBLJENA RECESIJA JAPANA U DRUGOM KVARTALU Za 27,8 odsto manji BDP u odnosu na 2019.

SvetVesti

17.8.2020 10:12 Autor: Vladimir Jokanović 0

PRODUBLJENA RECESIJA JAPANA U DRUGOM KVARTALU Za 27,8 odsto manji BDP u odnosu na 2019. PRODUBLJENA RECESIJA JAPANA U DRUGOM KVARTALU Za 27,8 odsto manji BDP u odnosu na 2019.
Japanska ekonomija zabeležila je pad za 7,8 odsto u drugom kvartalu ove godine u poređenju sa prvim kvartalom. U odnosu na drugi kvartal 2019.... PRODUBLJENA RECESIJA JAPANA U DRUGOM KVARTALU Za 27,8 odsto manji BDP u odnosu na 2019.

Japanska ekonomija zabeležila je pad za 7,8 odsto u drugom kvartalu ove godine u poređenju sa prvim kvartalom. U odnosu na drugi kvartal 2019. godine pad treće najjače ekonomije sveta je 27,8 odsto.

Japan je već zvanično bio u recesiji nakon dva uzastopna tromesečja sa negativnim rastom BDP, a pomenuti podaci objavljeni u ponedeljak pokazuju razoran uticaj krize izazvane pandemijom korona virusa, prenosi BBC.  

Pad japanske ekonomije u drugom kvartalu ove godine najveći je od 1980. godine od kada su uporedni podaci dostupni i nešto veći od prognoziranog. Japanska ekonomija beleži negativan rast već treći kvartal uzastopno, što je najslabiji rezultat od 1955. godine.

Glavni faktori ekonomskog pada su značajno smanjenje domaće potrošnje, koja čini više od 50 odsto ekonomije Japana, kao i veliki pad izvoza. Snažan udarac japanskoj ekonomiji pre pandemije naneo je tajfun Hagibis u oktobru prošle godine.

Prema procenama analitičara Japan ipak ima bolje izglede za oporavak od mnogih velikih ekonomija, jer iako se nalazi u takozvanom drugom talasu epidemije, zdravstveni sistem dobro funkcioniše i nije preopterećen, a broj novih slučajeva zaraze počeo je da opada. Očekuje se da će ekonomija Japana zabeležiti rast u trećem kvartalu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...