Pomoć zemljama u razvoju neophodna

Raste jaz između bogatih i siromašnih zemalja

SvetU fokusu

15.4.2024 15:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Raste jaz između bogatih i siromašnih zemalja Raste jaz između bogatih i siromašnih zemalja
U više od polovine od 75 najsiromašnijih zemalja sveta, uprkos njihovom važnom potencijalu u sirovinama i aktivnoj mladoj populaciji, BDP po stanovniku 2023/2024. godine... Raste jaz između bogatih i siromašnih zemalja

U više od polovine od 75 najsiromašnijih zemalja sveta, uprkos njihovom važnom potencijalu u sirovinama i aktivnoj mladoj populaciji, BDP po stanovniku 2023/2024. godine raste sporije nego u bogatim zemljama, što povećava nejednakost, saopštila je Svetska banka.

Za trećinu tih zemalja, BDP po stanovniku je sada niži nego pre pandemije, piše u izveštaju koji je Svetska banka objavila o zemljama koje bi mogle da imaju koristi od poklona ili zajmova Međunarodne razvojne asocijacije (IDA) – ogranka Svetske banke – pod povoljnim uslovima, prenosi Beta.

„Dobrobit tih zemalja je neophodna za dugoročni prosperitet sveta. Tri današnje ekonomske sile – Kina, Indija i Južna Koreja bile su zemlje koje su profitirale od zajmova IDA“, podsetio je glavni ekonomista Svetske banke Indermit Gil (Indermit Gill) u saopštenju.

On je rekao da su sve tri zemlje prosperirale, učinile su da nestane ekstremno siromaštvo i poboljšale su slove života. Zemlje koje finansira IDA danas imaju uz međunarodnu pomoć potencijal da učine isto, dodao je.

U nekim zemljama situacija je još kritičnija sa stepenom ekstremnog siromaštva osam puta većim od svetskog proseka. Gotovo 25 odsto stanovništva u tim zemljama živi sa manje od 2,15 dolara na dan, a 90 odsto ljudi suočenih sa glađu ili neuhranjenošću u svetu, koncentrisano je u tim zemljama koje se uglavnom nalaze u podsaharskoj Africi, kao i u istočnoj ili južnoj Aziji.

U izveštaju se predlaže da se pojača doprinos međunarodnih finansijskih institucija da im pomogne i saradnja u vezi sa glavnim svetskim pitanjima kao što su klimatsko zagrevanje koje posebno pogađa te zemlje, kao i znatno povećanje finansijske podrške.

Pomoć zemljama u razvoju, posebno onim koji su trenutno u dužničkoj krizi ili rizikuju da zapadnu u nju, biće ove nedelje u Vašingtonu među glavnim temama godišnjih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke.

  • Emilija

    15.4.2024 #1 Author

    zalosno

    Odgovori

  • LENA

    15.4.2024 #2 Author

    Nadam se da će sastanci Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke doprineti konkretizaciji planova za podršku zemljama u razvoju i smanjenju nejednakosti.

    Odgovori

  • MAJA

    17.4.2024 #3 Author

    Kao da to nije bilo tako i do sada

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...