Nakon što su zemlje OPEC+ smanjile produkciju

Rekordna proizvodnja nafte u SAD

Svet

18.12.2023 14:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Rekordna proizvodnja nafte u SAD Rekordna proizvodnja nafte u SAD
Američke kompanije za bušenje nafte u Permskom basenu u zapadnom Teksasu i na poljima škriljaca u Severnoj Dakoti povećali su proizvodnju nafte iz škriljaca... Rekordna proizvodnja nafte u SAD

Američke kompanije za bušenje nafte u Permskom basenu u zapadnom Teksasu i na poljima škriljaca u Severnoj Dakoti povećali su proizvodnju nafte iz škriljaca na rekordne nivoe usled odluke zemalja OPEC+ da smanje proizvodnju i isporuke nafte.

Prema navodima agencije Bloomberg, proizvodnja nafte u SAD dostiže 13,3 miliona barela dnevno. Istovremeno, analitičari su očekivali da će američka proizvodnja nafte skromno porasti ove godine zbog obećanja velikih naftnih kompanija da će obuzdati troškove i fokusirati se na isplate dobiti akcionarima.

Prognostičari su verovatno potcenili ulogu privatnih naftnih kompanija u SAD koje ne izveštavaju o svojim finansijskim rezultatima na kvartalnom nivou.

Krajem novembra zemlje grupe OPEC+ postigle su dogovor prema kojem Saudijska Arabija produžava dobrovoljno smanjenje izvoza nafte za milion barela dnevno, kao i da će Rusija smanjiti proizvodnju za 500.000 barela dnevno, dok će ostale zemlje smanjiti izvoz nafte za dodatnih 500.000 barela dnevno, prema sporazumu koji važi do marta iduće godine.

  • oblak57

    18.12.2023 #1 Author

    kad jedni smanjuju, drugi povecavaju…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...