uprkos sankcijama EU i generalnoj zabrani

Ruski Aeroflot kupio osam Airbus aviona od stranih lizing kompanija

BiznisFirme u fokusuSvetU fokusu

14.5.2022 12:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Ruski Aeroflot kupio osam Airbus aviona od stranih lizing kompanija Ruski Aeroflot kupio osam Airbus aviona od stranih lizing kompanija
Najveća ruska avio-kompanija Aeroflot (AFLT.MM) saopštila je u petak da je kupila osam aviona Airbas A330 od stranih lizing kompanija „kao deo ispunjavanja ugovornih... Ruski Aeroflot kupio osam Airbus aviona od stranih lizing kompanija

Najveća ruska avio-kompanija Aeroflot (AFLT.MM) saopštila je u petak da je kupila osam aviona Airbas A330 od stranih lizing kompanija „kao deo ispunjavanja ugovornih obaveza“.

Više od 400 aviona iznajmljenih od zapadnih kompanija, u vrednosti od skoro 10 milijardi dolara, stacionirano je u Rusiji otkako su zapadne sankcije primorale zakupodavce da raskinu svoje ugovore, a Rusija je zabranila svojim avio-kompanijama da vrate avione, prenosi Reuters.

Aeroflot nije precizirao od kojih firmi su avioni kupljeni. Ali ovaj postupak bi mogao da bude pokušaj da se održe dobri odnosi sa zakupodavcima korišćenjem izuzeća od sankcija Evropske unije protiv Rusije u pogledu finansijskih lizinga aviona.

Kako bi osigurali da i dalje mogu da imaju važeće sertifikate o upotrebi, to jest da ruske avio-kompanije mogu da ih koriste, ruske vlasti su upisale letelice u sopstveni registar.

Propisi Evropske unije koji regulišu sankcije uvedene kao odgovor na rusku vojnu kampanju u Ukrajini generalno zabranjuju „dodeljivanje i dalje izvršavanje javnih ugovora i koncesija sa ruskim državljanima i entitetima ili telima osnovanim u Rusiji“.

Aeroflot je u većinskom vlasništvu ruske države.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...