Bivša direktorka fonda Alameda Research i suosnivač FTX platforme pristali da sarađuju u istrazi u vezi sa krahom kripto berze

Saradnici Bankmana Frida priznali krivicu pred Federalnim sudom u Njujorku

Hi-techSvet

22.12.2022 14:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Saradnici Bankmana Frida priznali krivicu pred Federalnim sudom u Njujorku Saradnici Bankmana Frida priznali krivicu pred Federalnim sudom u Njujorku
Dvojica najbližih saradnika Sema Bankmana Frida (Sam Bankman-Fried), osnivača platforme FTX, izjasnili su se krivim za prevaru i pristali da sarađuju sa američkim vlastima... Saradnici Bankmana Frida priznali krivicu pred Federalnim sudom u Njujorku

Dvojica najbližih saradnika Sema Bankmana Frida (Sam Bankman-Fried), osnivača platforme FTX, izjasnili su se krivim za prevaru i pristali da sarađuju sa američkim vlastima dok traje istraga pada kripto berze, saopštio je u sredu federalni tužilac na Menhetnu.

Demijan Vilijams, američki tužilac u Federalnom sudu južnog distrikta Njujorka, saopštio je da su se Karolina Elison (Caroline Ellison), bivša izvršna direktorka fonda Alameda Research, i Zisjao Vang (Zixiao Wang), suosnivač FTX platforme priznali krivicu. Njegova kancelarija je prošle nedelje podnela osam krivičnih prijava protiv Bankman Frida.

Vilijamsovo saopštenje dolazi neposredno nakon što je avion u kojem je bio Bankman Frid poleteo sa Bahama ka Sjedinjenim Američkim Državama. On bi trebalo da se pojavi pred sudom na Menhetnu u četvrtak, gde će biti razmatran njegov zahtev za kauciju.

Elison se izjasnila krivom po sedam tačaka optužbe, uključujući mrežnu prevaru, prevaru u vezi sa hartijama od vrednosti i zaveru u vezi sa pranjem novca, za koje je predviđena maksimalna kazna od 110 godina zatvora. Vang je priznao krivicu po četiri tačke optužbe za prevaru, uz maksimalnu kaznu od 50 godina, navodi se u dokumentima u koje je Financial Times imao uvid.

U dokumentima se navodi da se tužioci neće protiviti zahtevima optuženih za kauciju pod određenim uslovima, koji uključuju davanje garancije i predaju putnih isprava. Komisija za hartije od vrednosti i Komisija za trgovinu robnim fjučersima odvojeno su podnele građanske tužbe protiv dvadesetosmogodišnje Karoline Elisona i dvadesetdevetogodišnjeg Vanga, optužujući ih za prevaru.

Kako se navodi predsednik Komisije za hartije od vrednosti i berze Geri Gensler (Gary Gensler), Elison i Bankman Frid su pokušali da manipulišu cenom kriptovalute FTT kako bi povećali vrednost svoje “kule od karata”.

Zloupotrebivši svoju poziciju u fondu Alameda Research, Elison je “koristila depozite korisnika na FTX platformi kako bi otplatila dugove i preusmerila milijarde dolara njihovog novca da popuni rupu koja je nastala nakon kraha kripto tržišta u maju”, navodi se u tužbi.

Iz Komisije za trgovinu robnim fjučersima je saopšteno je da je Vang učestvovao u kreiranju određenih algoritama koji su bili povezani sa FTX, čime je Alamedi omogućeno da “održava suštinski neograničenu kreditnu liniju“ na berzi, dajući joj “nepravednu prednost” u odnosu na redovne deponente.

  • GOCA BG

    22.12.2022 #1 Author

    Sada ce tek da idpliva na povrsinu mnogo toga,a kazna zatvora ce tek biti velika…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...