Žele da smanje emisiju ugljen-dioksida

Svetska zlatara Pandora prestaje da koristi iskopano zlato i srebro

LifestyleLuksuzSvet

30.1.2024 08:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 12

Svetska zlatara Pandora prestaje da koristi iskopano zlato i srebro Svetska zlatara Pandora prestaje da koristi iskopano zlato i srebro
Najveća svetska prodavnica nakita po količini prodatih proizvoda Pandora odlučila je da prestane da koristi iskopano srebro i zlato i da u proizvodnji nakita... Svetska zlatara Pandora prestaje da koristi iskopano zlato i srebro

Najveća svetska prodavnica nakita po količini prodatih proizvoda Pandora odlučila je da prestane da koristi iskopano srebro i zlato i da u proizvodnji nakita upotrebljava samo reciklirane plemenite metale, koji zahtevaju manje energije za proizvodnju, a sve kako bi smanjila emisiju ugljen-dioksida.

Prema godišnjem izveštaju te danske kompanije, ona svake godine kupuje oko 340 tona srebra i jednu tonu zlata, a tokom proizvodnih procesa oslobodila je 264.224 tone ugljen-dioksida u 2022. godini, piše Blic.

„Korišćenjem recikliranih, umesto novoiskopanih metala, Pandora, poznata po svojim narukvicama od 65 do 95 dolara, smanjiće indirektnu emisiju za oko 58.000 tona godišnje”, rekao je njen potpredsednik Mads Tvomi-Madsen (Mads Twomey-Madsen).

Kako se navodi, lanci snabdevanja recikliranim metalom predstavljaju rizik, jer ukradeno zlato može da se proda kao otpad za recikliranje, ali i zbog toga jer je teško dokazati poreklo metala kada se jednom istopi.

Kako bi ublažila rizike, Pandora je odlučila da koristi standard koji je razvio svetski Savet odgovoran za nakit (Responsible Jewellery Council), koji isključuje zlatnike i zlatne poluge kao izvor recikliranog zlata.

Pandora, koja je 2022. godine prodala 103 miliona komada nakita, proizvodi nakit u dve fabrike na Tajlandu i gradi treću u Vijetnamu. I njeni konkurenti, poput brendova Monica Vinader i Missoma, takođe, ističu svoju stoprocentnu upotrebu recikliranog srebra i zlata.

Reuters navodi da rafinerije metala recikliraju srebro iz industrijskih katalizatora, rendgenskih zraka, elektronske opreme i starog srebrnog pribora, a reciklirano zlato dobijaju iz otpada od proizvodnje nakita, kao i od starog nakita.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...