Novi hobi bogatih milenijalaca i pripadnika generacije Z

Tržište polovnih luksuznih satova po prinosima nadmašilo S&P indeks

BerzaLifestyleLuksuzSvet

13.3.2023 09:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Tržište polovnih luksuznih satova po prinosima nadmašilo S&P indeks Tržište polovnih luksuznih satova po prinosima nadmašilo S&P indeks
Cene nošenih luksuznih ručnih satova marki Rolex, Patek Philippe i Audemars Piguet rasle su u proseku za 20 odsto godišnje od sredine 2018. godine,... Tržište polovnih luksuznih satova po prinosima nadmašilo S&P indeks

Cene nošenih luksuznih ručnih satova marki Rolex, Patek Philippe i Audemars Piguet rasle su u proseku za 20 odsto godišnje od sredine 2018. godine, nadmašivši tako indeks akcija S&P 500.

Indeks akcija S&P 500 je u proseku imao godišnji prinos od osam odsto od avgusta 2018. do januara 2023. godine, dok je “korpa polovnih modela” satova vrhunskih švajcarskih brendova rasla više nego dvostruko brže, navodi se u izveštaju Boston Consulting Group i dilera na sekundarnom tržištu, piše Wall Street Journal.

I taj rezultat ostvaren je uprkos tome što su cene nekih polovnih modela, uključujući Rolex Daytona, Patek Nautilus i AP Royal Oaks, pale čak za trećinu od kada je tržište dostiglo vrhunac u prvom kvartalu prošle godine.

Cene za korpu satova takozvanih nezavisnih brendova, uključujući FP Journe, H. Moser & Cie i De Bethune povratile su se za 15 odsto u istom periodu. Pomenuti zveštaj naglašava da su luksuzni satovi postali alternativna klasa imovine za akcije, obveznice ili umetnine.

Tokom dužeg perioda, akcije ipak donose veći prinos od satova kao investiciona imovina. S&P 500 je imao složenu godišnju stopu rasta od 12 procenata između 2012. i 2022. godine, dok su Rolex, Patek i AP satovi u proseku imali sedam procenata.

Porast cena satova na sekundarnom tržištu naglo se ubrzao tokom pandemije, pošto su potrošači koji pripadaju milenijumskoj i generaciji Z, puni novca i “zaglavljeni” kod kuće, otkrili ovaj skupi novi hobi. Porast i pad vrednosti kriptovaluta takođe je u korelaciji sa cenama polovnih satova.

Sekundarno tržište luksuznih satova poraslo je na 24 milijarde dolara prošle godine u poređenju sa primarnim maloprodajnim tržištem koje je vredelo 55 milijardi dolara. Očekuje se da će tržište polovnih mašina rasti oko devet odsto godišnje na 35 milijardi dolara do 2026. godine, kako cene rastu i sve više ljudi počne da skuplja satove.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...