lošiji ekonomski pokazatelji u SAD i nešto slabiji kvartalni rezultati kompanija

Wall Street zabeležio oštar pad zbog rizika od recesije

BerzaSvet

19.1.2023 10:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Wall Street zabeležio oštar pad zbog rizika od recesije Wall Street zabeležio oštar pad zbog rizika od recesije
Na Wall Streetu su u sredu cene akcija oštro pale, jer su slabi ekonomski pokazatelji oživeli strah od recesije, dok čelnici američke centralne banke... Wall Street zabeležio oštar pad zbog rizika od recesije

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija oštro pale, jer su slabi ekonomski pokazatelji oživeli strah od recesije, dok čelnici američke centralne banke najavljuju dalje agresivno povećanje kamatnih stopa.

Indeks Dow Jones je pao 1,81 odsto na 33.296 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,56 odsto na 3.928 poena, a Nasdaq indeks 1,24 odsto na 10.957 bodova.

Svi novi makroekonomski podaci ukazuju na slabljenje najveće svetske ekonomije. Promet u maloprodaji i proizvođačke cene su u decembru pali više nego što se očekivalo, a naglo je pala i fabrička proizvodnja, prenosi Mina pozivajući se na Hrportfolio.

Sve je to oživelo strahove od recesije, dok su se prethodnih dana investitori nadali „mekom prizemljenju privrede“.

“Čini se da investitori konačno shvataju da obuzdavanje inflacije nije besplatno i da će pooštravanje monetarne politike američke centralne banke Federalnih rezervi imati ekonomske troškove. Čini se da su investitori previše računali na meko prizemljenje“, rekao je strateg u firmi Glenmede Majkl Rejnolds (Michael Reynolds).

U prve dve sedmice ove godine cene akcija su značajno porasle, pošto su inflatorni pritisci u SAD donekle popustili, što je otvorilo prostor za Fed da uspori tempo povećanja kamatnih stopa. Međutim, posle višednevnog rasta, u sredu su berzanski indeksi pali po najvećoj stopi u poslednjih mesec dana.

Investitore su pokolebale i izjave dvoje čelnika Feda, Džejmsa Bularda (James Bullard) i Lorete Mester (Loretta Mester), da će ključne kamate morati da se podignu iznad nivoa od pet odsto kako bi se suzbila inflacija.

Ovo bi bio viši nivo nego što tržište očekuje, s obzirom na to da tržište novca procenjuje da bi konačna kamatna stopa, pri kojoj bi Fed zaustavio ciklus povećanja cene novca, mogla da dostigne 4,88 odsto.

U fokusu investitora ovih dana su i kvartalni rezultati poslovanja banaka i kompanija, koji nisu baš impresivni.

Analitičari u anketi agencije Reuters procenjuju da su zarade kompanija iz indeksa S&P 500 u četvrtom kvartalu prošle godine pale 2,6 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, zbog visoke inflacije i usporavanja privrednog rasta.

I na većini evropskih berzi cene akcija su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,26 odsto na 7.830 poena, a frankfurtski DAX neznatno na 15.181 poen. Pariski CAC ojačao je blago na 7.083 boda.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...