TRENUTAK ISTINE ZA EVROPU Merkel i Makron za što hitnije usvajanje predloga za oporavak

EUIzdvajamoVesti

30.6.2020 10:52 Autor: Vladimir Jokanović 1

TRENUTAK ISTINE ZA EVROPU Merkel i Makron za što hitnije usvajanje predloga za oporavak TRENUTAK ISTINE ZA EVROPU Merkel i Makron za što hitnije usvajanje predloga za oporavak
Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) poručili su da je usvajanje predloga Evropske komisije o fondu za ekonomski oporavak... TRENUTAK ISTINE ZA EVROPU Merkel i Makron za što hitnije usvajanje predloga za oporavak

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) poručili su da je usvajanje predloga Evropske komisije o fondu za ekonomski oporavak Evropske unije vrednom 750 milijardi evra „apsolutni prioritet“. Dvoje državnika sastali su se u ponedeljak u dvorcu Merseberg nadomak Berlina, što je bio njihov prvi susret uživo od početka pandemije.

Makron je pozvao države članice EU da usvoje predlog o fondu za oporavak u julu, budući da se Evropa suočava sa „trenutkom istine“ u borbi protiv recesije izazvane pandemijom korona virusa, prenosi Euronews. „To je apsolutno prioritet“, naveo je Makron tokom zajedničke konferencije za novinare.

Pregovori o usvajanju fonda biće nastavljeni na idućem samitu EU u julu, kada bi u Briselu trebalo uživo da se sastanu lideri 27 država članica. Merkel je istakla da nije potreban novi predlog fonda za oporavak. Nemačka 1. jula preuzima šestomesečno rotirajuće predsedavanje EU, a Pariz i Berlin su inicijatori ideje o fondu za ekonomski oporavak.

Lideri zemalja članica i briselske administracije razgovarali su u petak 19. juna tokom onlajn samita o planu raspodele 750 milijardi evra za potrebe evropskog ekonomskog oporavka, kao i o usvajanju dugoročnog budžeta (2021-2027) u iznosu 1.100 milijardi evra. Prema predlogu fond se sastoji od 500 milijardi evra bespovratne pomoći za države i sektore koji su najteže pogođeni pandemijom, kao i 250 milijardi evra u vidu povoljnih kreditnih zajmova.

Neki možda ne razumeju koliko loše stoje stvari, navela je tom prilikom nemačka kancelarka. Ona je naglasila da se Evropa suočava sa najdubljom recesijom od Drugog svetskog rata i da će to dovesti do veoma, veoma teških vremena. Ona je insistirala da se lideri moraju videti na sastanku uživo što pre je moguće i usvojiti plan pre letnjeg odmora u avgustu, a vanredni samit u Briselu trebalo bi da bude održan 17. i 18. jula.

Foto: Tanjug/AP

Makron je tada rekao kolegama da obavezno uključe 500 milijardi bespovratnih sredstava, zbog obima negativnog uticaja pandemije na ekonomiju, dodajući da bi sporazum trebalo zaključiti do jula, zbog osetljivosti tržišta i pregovora o Brexitu. On je nagovestio da je Pariz spreman na veći doprinos zajedničkom budžetu EU, sve dok to pomaže postizanju dogovora o planu ekonomskog oporavka.

U osnovi predloga EK stoje dva različita plana. Jedan koji su predložili francuski predsednik i nemačka kancelarka o grantovima u vrednosti 500 milijardi evra, i drugi alternativni iza kojeg su stale Austrija, Švedska, Danska i Holandija (Štedljiva četvorka) kojim se traži kreditiranje ugroženih.

Nakon sastanka uživo sa Makronom. Merkel je naglasila da će „sigurno biti promena“ predloga Evropske komisije o paketu pomoći, ali je dodala kako to „mora ostati fond koji zaista pomaže zemljama članicama kojima preti velika šteta od krize“, prenosi Seebiz. Nemačka kancelarka signalizirala je da je otvorena za kompromis, ali je dala do znanja da neće biti spremna na previše popuštanja. Merkel je naglasila kako je jedinstvo Nemačke i Francuske presudno za dogovor oko fonda.

  • NikolaB

    30.6.2020 #1 Author

    trebace mere pomoci svim zemljama hitno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...