EU očekuje reforme radi suzbijanja utaje poreza

Tri zemlje biće uklonjene sa “crne liste” poreskih rajeva

EUNovacSvetVesti

29.9.2021 08:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Tri zemlje biće uklonjene sa “crne liste” poreskih rajeva Tri zemlje biće uklonjene sa “crne liste” poreskih rajeva
Ministri finansija Evropske unije trebalo bi da sledeće nedelje uklone Sejšele, Dominiku i Angvilu sa „crne liste“ poreskih rajeva. Poreski stručnjaci EU preporučili su... Tri zemlje biće uklonjene sa “crne liste” poreskih rajeva

Ministri finansija Evropske unije trebalo bi da sledeće nedelje uklone Sejšele, Dominiku i Angvilu sa „crne liste“ poreskih rajeva.

Poreski stručnjaci EU preporučili su uklanjanje karipskog ostrva Dominika, britanske karipske teritorije Angvila i Sejšela sa „crne liste“, uglavnom zbog toga što su se obavezale da će sprovesti dodatni pregled svojih poreskih sistema sa Globalnim forumom za transparentnost i razmenu informacija u poreske svrhe, vodećim međunarodnim telom za izbegavanje plaćanja poreza, pokazuju dokumenti.

Očekuje se da će tri jurisdikcije biti premeštene na evropsku „sivu listu“, na kojoj se nalaze zemlje koje su pokazale posvećenost poreskim reformama, navodi se u jednom dokumentu, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Ova lista je ustanovljena 2017. godine radi suzbijanja rasprostranjene utaje poreza, a periodično se ažurira radi uklanjanja ili dodavanja jurisdikcija u zavisnosti od njihovih poreskih reformi.

Prema podacima Narodne banke Srbije (NBS) o platnom prometu srpskih firmi sa inostranstvom, rezidenti su u 2020. godini izvršili plaćanja prema zemljama koje je Eurostat (BOP Vademecum) klasifikovao kao off-shore zone u protivvrednosti od 1,06 milijardi evra, što je za 22,6 odsto manje u odnosu na 2019. godinu. Naplata iz ovih zemalja iznosila je 818,5 miliona evra, što je 19,7 odsto više u odnosu na pre dve godine.

Posmatrano po zemljama, najveća plaćanja ostvarena su sa Hong Kongom (379,3 miliona evra), Singapurom (56,4 miliona evra), Libanom (10,6 miliona evra), Sejšelskim ostrvima (7,3 milona evra) i Britanskim Devičanskim Ostrvima (5,7 miliona evra).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...