Trogodišnje studiranje za majstora čokolatijera u Austriji
8.4.2022 18:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 19
U Austriji je objavljen i stupio na snagu pravilnik o školovanju čokolatijera. Radna grupa zadužena za pripremu programa je godinu i po dana intenzivno radila na sadržaju programa za trogodišnje školovanje.
Težište školovanja će biti na novim metodama obrade čokolade od zrna do table, oblastima modernih specijalizovanih uređaja, digitalizacije, kreativnosti, pakovanja i marketinga.
Budući majstori za čokoladu će imati priliku da nauče više o sirovinama, proizvodnji, lancu snabdevanja, prehrambenoj tehnologiji i nutricionizmu. Upoznaće se u potpunosti sa procesom izrade poluproizvoda kao što su marcipan, nugat i drugo. Kreiranje, degustacija i analiza čokoladnih i konditorskih proizvoda će takođe biti sastavni deo školovanja.
„Nova obuka za čokolatijera garantuje privlačne poslovne mogućnosti. Zahvaljujući atraktivnom predstavljanju profila već imamo znatno veći priliv mladih. Posebno se zahvaljujem bečkim preduzećima koja učestvuju u obuci“, izjavila je Marija Smodiks-Nojman (Maria Smodics-Neumann), rukovodilac zanatskog sektora u Privrednoj komori Beča.
Pročitajte još:
„Mladi čokolatijer pored strasti mora posedovati veliku dozu veštine. Čokolada za razliku od drugih masa ne dozvoljava greške“, objašnjava Verner Majsinger (Werner Mesinger) iz bečkog preduzeća Xocolat koje je primilo prvog budućeg majstora na obuku.
ZVE84
8.4.2022 #1 AuthorKolika je zarada majstora?
VILENJAK
10.4.2022 #2 AuthorŠto? Ti bi da se prijaviš? Nije to posao za tebe i mene… 🤣
GAGA
8.4.2022 #3 AuthorMeni ovo vise lici na zanat, a ne na akademsko obrazovanje. Svasta se danas naziva studijama
kaćica
9.4.2022 #4 AuthorZaista je divno cuti kako ovakve zemlje ulazu u svoje ljude.
Bella
9.4.2022 #5 AuthorJao divno, nikad nisam cula za ovo zanimanje . Mogla bih da se prijavim.
SRDJAN
9.4.2022 #6 AuthorOzbiljna obuka nema sta.
SNEZANA
9.4.2022 #7 AuthorNikad do sada nisam cula za ovo zanimanje.
Milovan94
10.4.2022 #8 AuthorVoleo bi da radim ovo.
MAJALG
10.4.2022 #9 AuthorLjudi rade planski, svesni su da zele da zadrze kvalitet svojih proizvoda, a to ce uciniti samo ako imaju kvalitetan kadar.
LEPOSAVA
10.4.2022 #10 AuthorTreba biti placeno ….pravu i dobru cokoladu ne moze svako da napravi
VILENJAK
10.4.2022 #11 AuthorU ovom poslu bih definitivno propala. Sve sama pojela. 😄
GOCA BG
10.4.2022 #12 AuthorFantasticno…
LUKA
10.4.2022 #13 AuthorOdlicno zanimanje bas zvuci primamljivi
VANJA
10.4.2022 #14 AuthorZanimljivo! Dobro zvuči.
Lelica
11.4.2022 #15 AuthorJako interesantno zanimanje.
TINA
12.4.2022 #16 AuthorUpravo tako
BOJANA
12.4.2022 #17 AuthorTo su slatke studije. Intetesantno.
DEKSI
15.4.2022 #18 AuthorZanimljivo svakako, nisam znala da toliko ulažu u to.
FRUIT04
17.4.2022 #19 AuthorZanimljivo, e to je pravo zanimanje. Radis, jedes I uzivas