TURISTIČE AGENCIJE 2021. GODINU DOČEKUJU NA RUBU PROPASTI U januaru se očekuje talas otpuštanja

AnalizaBiznisIntervjuSrbijaTurizamU fokusuVesti

29.12.2020 11:23 Autor: Marija Jovanović 0

TURISTIČE AGENCIJE 2021. GODINU DOČEKUJU NA RUBU PROPASTI U januaru se očekuje talas otpuštanja TURISTIČE AGENCIJE 2021. GODINU DOČEKUJU NA RUBU PROPASTI U januaru se očekuje talas otpuštanja
Pandemija korona virusa tokom 2020. godine najveći udarac zadala je turističkom sektoru. Ovu godinu turističke agencije završavaju sa ogromnim gubicima i u borbi za... TURISTIČE AGENCIJE 2021. GODINU DOČEKUJU NA RUBU PROPASTI U januaru se očekuje talas otpuštanja

Pandemija korona virusa tokom 2020. godine najveći udarac zadala je turističkom sektoru. Ovu godinu turističke agencije završavaju sa ogromnim gubicima i u borbi za opstanak. Situacija je izuzetno teška i čini se da nema naznaka da će ona u 2021. biti bolja.

„Trenutno je pokrenuto nekoliko stečajeva, ali očekujemo da će ovaj broj rasti jer nema naznaka da će država ozbiljno pomoći ugroženim sektorima, među kojima je naš. Sve lične i poslovne zalihe su iscrpljene. Ako je do sada, prema informacijama koje iznosi resorno ministarstvo, otpuštena 1/4 radnika, očekujemo da se taj broj uveća bar duplo posle Nove godine, kada će isteći zabrana otpuštanja za one koje su uzeli drugi set mera koji se odnosio na minimalne zarade“, kaže za Biznis.rs predsednica Udruženja turističkih agencija Srbije (UTAS) Marija Matijević.

Foto: UTAS

Poslednji minimalac namenjen ugroženim sekorima većina agencija neće uzeti jer u ovom periodu ne očekuju nikakve prihode, a poslodavac ima dodatni rashod u vidu poreza i doprinosa na plate radnika.

„Svaka mera države koja je trebalo da pomogne je na kraju samo povećala rashode firme jer su gubici u poslovanju bili iznad svih očekivanja. Mere su bile dobre za delatnosti koje su poslovale tokom pandemije, ali nikako za nas koji nemamo nikakve, ili imamo minimalne, prihode“, napominje naša sagovornica i dodaje da je sve na osnovu čega su do sada planirali likvidnost dovedeno u sumnju.

„Verujemo da su ekonomske mere bile dobronamerne, ali su bile fijasko za većinu turističkih agencija. Isti set mera u vidu minimalnih zarada ili njegovog dela, osim poslednje, dobile su sve firme koje su želele, među kojima ima i onih koje su dobro poslovale. Niko nije očekivao da će kriza potrajati ovako dugo, pa su se mere pretvorile u trošak za firme koje nisu mogle da rade i bilo šta zarade“, navodi Matijević.

Foto: Turističke agencije, posrednici

Mnoge agencije, napominje predsednica UTAS, potražile su pomoć od Fonda za razvoj u vidu povoljnih kredita, ali se ovaj proces odugovlači i većina nije dobila nikakav odgovor. Takođe, i komercijalne banke pokazale su izuzetno nerazumevanje za teškoće u kojima su se našle agencije, te su obustavile sve dalje kredite.

„Iako je situacija više nego hitna, banke sporo reaguju i na najnoviju preporuku Narodne banke Srbije da komercijalne banke pomognu ugroženim delatnostima u vidu moratorijuma ili reprograma za kredite“, kaže Matijević.

Kako objašnjava, odluka mnogih agencija o pokretanju stečaja i otpuštanju radnika zavisi baš od ovih faktora – da li će dobiti kredite od Fonda za razvoj, da li će banke ponuditi olakšice, da li će država otpisati ili bar odložiti poreze i doprinose na minimalce koje je isplatila jer agencije nemaju od čega da ih plate pošto jednostavno nisu mogle da rade.

Kofer i pasoš
Foto: Pixabay.com

„Mi više nemamo ekonomske parametre na osnovu kojih možemo da planiramo poslovanje i sve više nas je prinuđeno da donosi očajničke mere – otpuštanje svih zaposlenih, izlazak iz zakupljenih prostora, dok su preduzetnici koji mogu da zamrznu poslovanje to već i uradili. Mi nismo loši privrednici, ali smo se našli u situaciji u kojoj mesecima imamo rashode, a nemamo prihode i gde se polako približavamo ivici. Ne želimo da odustanemo, ali ponestaje vremena“, navodi Matijević.

U UTAS smatraju da bi turističkim agencijama pomogle određene mere da opstanu u 2021. To su pre svega otpis poreza i doprinosa za minimalce koji su isplaćeni u okviru mera prema čitavoj privredi, hitno rešavanje kredita kod Fonda za razvoj, moratorijum na kredite kod komercijalnih banaka i druge fiskalne obaveze koji bi im pomogle da prežive i da nastave da rade kada se za to steknu uslovi.

„Privredna aktivnost će u jednom trenutku zaživeti, i biće potreban profesionalan kadar i infrastruktura da je isprati kako bi Srbija ostala na turističkoj mapi sveta. Mi i dalje verujemo da će nadležni prepoznati značaj ove privredne grane i da neće dozvoliti da se ona ugasi“, zaključuje naša sagovornica.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...