Za prelazak na obnovljive izvore potrebni kapaciteti kojima se može upravljati

U Austriji raste rizik od dužeg nestanka električne energije

EkologijaSvetU fokusuVesti

15.10.2021 12:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U Austriji raste rizik od dužeg nestanka električne energije U Austriji raste rizik od dužeg nestanka električne energije
Rizik od dužeg i šireg nestanaka električne energije, takozvani „blekaut“, narednih godina biće sve veći, napominju operateri u Austriji. Kada je reč o bezbednosti... U Austriji raste rizik od dužeg nestanka električne energije

Rizik od dužeg i šireg nestanaka električne energije, takozvani „blekaut“, narednih godina biće sve veći, napominju operateri u Austriji.

Kada je reč o bezbednosti snabdevanja, najveći izazov je prelazak na nove izvore energije, navedeno je na Forumu o bezbednosti snabdevanja električnom energijom, prenosi Tanjug.

Austrijsko Ministarstvo odbrane je procenilo da je rizik od „blekauta“ u ovoj državi, prema aktuelnom izveštaju, veoma visok, preneo je direktor operatera Linz Storm Johanes Cimerberger (Johannes Zimmerberger).

Cimerberger je ukazao da je do poremećaja u evropskoj mreži i „blekauta“ došlo početkom godine na jugoistoku Evrope. Tada je ispadanje jednog postrojenja u Hrvatskoj dovelo do šireg poremećaja u snabdevanju strujom u određenim delovima jugoistočne Evrope.

Nestanak struje se dogodio, kaže Cimerberger, u roku od svega 43 sekunde.

U Austriji, naveo je on, pokazalo se da postoje bezbednosni mehanizmi koji su dobro odreagovali, pa je mreža stabilizovana za samo jedan sat.

Zadatak operatera u narednim godinama biće, pre svega, da se pripremi za mogući „blekaut“ sa ciljem sprečavanja šireg nestajanja struje, rečeno je na forumu.

U Austriji se redovno vežba slučaj „blekauta“ i preduzimaju druge mere, kao što je obuka osoblja.

Cimerberg ukazuje na mogućnost da će u budućnosti biti potrebno dodatno finansiranje kako bi se osigurala bezbednost u snabdevanju energijom.

Prema rečima direktora kompanije Wiener Netze Tomasa Maderbahera (Thomas Maderbacher), neophodno je uspostaviti kapacitete kojima bi se moglo upravljati, a obnovljivi izvori nemaju te mogućnosti, zbog čega se još uvek moraju koristiti fosilni izvori.

Važno je da prilikom prelaska na obnovljive izvore postoji i dalje kapacitet kojim se može upravljati. Neophodan je postepeni prelazak, objasnio je Maderbaher.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...