Na poslednjoj aukciji kuća Christie's nezamenljivi tokeni prodati za stotine hiljada dolara

U bliskoj budućnosti tradicionalna umetnost će se spojiti sa NFT scenom?

Hi-techLifestyleNovacVesti

27.9.2022 18:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

U bliskoj budućnosti tradicionalna umetnost će se spojiti sa NFT scenom? U bliskoj budućnosti tradicionalna umetnost će se spojiti sa NFT scenom?
U bliskoj budućnosti bi potencijalno moglo doći do spajanja tradicionalne umetnosti sa scenom nezamenljivih tokena, odnosno NFT-ova, u pokušaju da se legitimitet klasičnog umetničkog... U bliskoj budućnosti tradicionalna umetnost će se spojiti sa NFT scenom?

U bliskoj budućnosti bi potencijalno moglo doći do spajanja tradicionalne umetnosti sa scenom nezamenljivih tokena, odnosno NFT-ova, u pokušaju da se legitimitet klasičnog umetničkog stvaralaštva ukombinuje sa benefitima koje nudi NFT prostor.

U junu, kako su svi počeli da se pripremaju za “kripto zimu”, specijalista za nezamenljive tokene iz aukcijske kuće Christie’s Noa Dejvis (Noah Davis), koji je organizovao prodaju Beeple NFT-a vrednu 69,3 miliona dolara, pridružio se kompaniji Yuga Labs, čija je tržišna kapitalizacija četiri milijarde evra i koja je od marta odgovorna za trgovanje Bored Apes i CryproPunks kolekcijama, piše ARTnews.

S druge strane, kompanija Fairchain, NFT startap koji se bavi sertifikacijom i obećava da će u ponudi u budućnosti imati umetničku aristokratiju, prošlo proleće i leto je organizovala impresivne ture za novinare, sa tekstovima u časopisima kao što je The New York Times koji ovu kompaniju povezuju sa velikim umetnicima kao što je Lori Simons (Laurie Simmons), Erik Fišl (Eric Fischl), Merlin Minter (Marylin Minter) i Djuk Rajli (Duke Riley).

Ipak, među nekoliko figura koje pokušavaju da spoje NFT i tradicionalnu umetnost možda se najviše ističe Erik Kalderon (Eric Calderon), osnivač NFT platforme Art Blocks.

“Ono što je nama potrebno u NFT sceni nije da postojimo u prostoriji koju ispunjava eho kriptovaluta, a koju PFP (eng. picture-of-proof) prostor generalno predstavlja”, rekao je Kalderon za ARTnews.

Kao jedan od prvih kolekcionara CryptoPunk tokena, Kalderon je pokrenuo Art Blocks kolekciju u novembru 2020. godine i brzo je postigao uspeh.

Izvor: Unsplash.com

U proleće i leto 2021. bilo je mnogo špekulacija, a mnogi Art Blocks kupci su obarali cene delima koja nisu još ni videli. Dela su kreirana tolikom brzinom da se vizuelni materijali nisu bili ni učitani do trenutka kada su prodavani, kaže Kalderon. To se Kalderonu nije dopalo iako je njegova kompanija dobro zarađivala.

Na svom vrhuncu u avgustu 2021. godine, Art Blocks je ostvario ukupnu prodaju od 587 miliona dolara u periodu od mesec dana. Ipak, Kalderon je brzo promenio svoj cenovni sistem u holandski model aukcije kako bi obeshrabrio obaranje cena. U jesen 2021. godine Art Blocks kompanija je pokrenula seriju Fidenza, koju je kreirao umetnik Tajler Hobs (Tyler Hobbs), a koja je uzela maha kao nijedna do tada. Posebno vredan prodat za 3,3 miliona dolara.

U junu ove godine, nakon što se završio četvrti NFT.NYC festival, a vrednost ethereuma se spustila na oko 1.000 dolara, u kući Christie’s Noa Dejvis je organizovao prodaju u korist Multidisciplinarnog udruženja za psihodelična istraživanja, na kojoj je kolekcionar iz švajcarske Rajan Curer (Ryan Zurrer) bio domaćin. Uprkos lošem tajmingu, većina dela je ispunila ili premašila očekivanja.

NFT “VII. Wormfood” (2022) Sema Sprata (Sam Spratt), čija je procenjena vrednost bila između 80.000 i 120.000 dolara, prodata je za 252.000 dolara, a umetnik koji nosi ime Elfjtrul of Forgotten Runes prodao je svoje delo “Kuantum Ouroboros” (2022) za 139.000 dolara, što je znatno iznad procene koja je bila između 25.000 i 35.000 dolara.

Curer veruje da će NFT umetnici, kako budu otkrivali koji je njihov put, sve češće biti dobrodošli u institucijama kao što su aukcijske kuće – nešto što većina NFT umetnika nije ni želela da radi.

„Na početku NFT pokreta bilo je dosta odbacivanja onoga što su ljudi videli kao strukture moći u tradicionalnom svetu umetnosti“, rekao je Curer.

„Sada umetnici i kolekcionari uče da je ovaj tradicionalni svet umetnosti zapravo ispunjen zaista briljantnim ljudima koji su veoma promišljeni i pažljivi. I neka od osnovnih pravila važe s razlogom… Tako da dobijate korekciju kursa“, zaključio je on.

  • SUNCOKRET

    28.9.2022 #1 Author

    Zanimljivo. Korisno za umetnike koji su tamo prodali svoja dela.

    Odgovori

  • kaćica

    28.9.2022 #2 Author

    Ovo je tako nebitno.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...