Tokom pandemije 1,3 miliona radnika bez državljanstva napustilo zemlju

U Britaniji najveći nedostatak radne snage u poslednjih 25 godina

AnalizaSvetU fokusuVesti

11.7.2021 16:41 Autor: Marko Miladinović 1

U Britaniji najveći nedostatak radne snage u poslednjih 25 godina U Britaniji najveći nedostatak radne snage u poslednjih 25 godina
Konfederacija za zapošljavanje (REC) i knjigovodstvena firma KPMG u svoja dva odvojena istraživanja istakli su da se broj raspoloživih radnika u Ujedinjenom Kraljevstvu tokom... U Britaniji najveći nedostatak radne snage u poslednjih 25 godina

Konfederacija za zapošljavanje (REC) i knjigovodstvena firma KPMG u svoja dva odvojena istraživanja istakli su da se broj raspoloživih radnika u Ujedinjenom Kraljevstvu tokom juna smanjio najbrže od 1997. godine, te maltene proglasili uzbunu zbog rizika za ekonomski oporavak od akutnog nedostatka radne snage.

Pomenute organizacije ističu da je do toga došlo usled žurbe za ponovnim otvaranjem nakon zaključavanja i naglog pada broja stranih radnika zbog pandemije korona virusa i Brexita.

Firme za zapošljavanje prijavljuju probleme u zapošljavanju u nekoliko sektora privrede, kao što su transport i logistika, ugostiteljstvo, proizvodnja i građevinarstvo.

Pored problema sa regrutovanjem kuvara, radnika u kuhinji, spremača i skladišnog osoblja, zabeleženih u prethodnim mesecima, problemi za poslodavce šire se u tipično više plaćene sektore kao što su finansije, IT, računovodstvo i inženjering.

„Sada više nego ikad potrebne su nam akcije preduzeća i vlade kako bi se preusmeravali i usavršavali radnici, jer sve veći jaz u radnoj snazi može da uspori ekonomski oporavak Velike Britanije“, rekla je Kler Varnes (Claire Varnes), vođa odeljenja za obrazovanje, veštine i produktivnost u KPMG UK.

Poslodavci se suočavaju i sa dodatnim komplikacijama jer sve manje radnika iz EU putuje u Britaniju zbog granične kontrole zbog virusa Covid-19 i vladinih pravila o imigraciji nakon Bregzita.

Prema istraživanju REC i KPMG, na više od 400 regrutnih firmi, nagli rast potražnje za zapošljavanjem doveo je do nezapamćenog pada dostupnosti kandidata u junu. Regruteri su primetili da su povećani broj zapošljavanja, Brexit, te nesigurnost povezana sa pandemijom uticali na broj dostupnih tražilaca posla.

Skoro devet miliona radnika otpušteno je tokom prvog talasa pandemije, s oko pet miliona u talasu tokom januara ove godine. Nezaposlenost u Velikoj Britaniji opala je poslednjih meseci, jer su firme dosta zapošljavale, i pala je na 4,7 odsto, odnosno oko 1,6 miliona ljudi, prenosi Kamatica.

Engleska banka predviđa da će nezaposlenost porasti na 5,5 odsto. Međutim, ovo je znatno ispod očekivanja prošle godine da će korona virus dovesti do gubitka posla najbržom stopom od osamdesetih, što bi dovelo do 12 odsto nezaposlenih.

U znak rastućeg pritiska na kompanije, istraživanja britanskih privrednih komora pokazala su da je 70 odsto onih koji su pokušali da zaposli radnike u tri meseca do juna imalo poteškoća da to učini.

Prema anketi sprovedenoj u 5.700 kompanija, 52 procenta njih je reklo da je pokušalo da zaposli radnike tokom tri meseca do juna. Sektori s najvećim problemima u zapošljavanju radnika bili su građevinarstvo, hoteli i ugostiteljstvo, te proizvodnja.

Procenjuje se da je 1,3 miliona radnika koji nisu iz Velike Britanije napustilo zemlju tokom pandemije. Poslovni čelnici rekli su da bi ublažavanje pravila o imigraciji nakon Brexita moglo pomoći u rešavanju nestašica, ali su takođe pozvali na dalje ulaganje vlade u veštine i obuku kako bi se povećao broj domaćih kandidata.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...