Prosečne plate niže pet puta

U Crnoj Gori hrana skuplja nego u zemljama EU

NovacRegionVesti

20.1.2022 08:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

U Crnoj Gori hrana skuplja nego u zemljama EU U Crnoj Gori hrana skuplja nego u zemljama EU
Cene većine životnih namirnica u Crnoj Gori su iste ili nešto veće nego u najrazvijenijim državama Evropske unije, iako je prosečna zarada u Crnoj... U Crnoj Gori hrana skuplja nego u zemljama EU

Cene većine životnih namirnica u Crnoj Gori su iste ili nešto veće nego u najrazvijenijim državama Evropske unije, iako je prosečna zarada u Crnoj Gori 530 evra, dok su na primer Nemačkoj i Francuskoj 2.952, odnosno 2.791 evro, pokazuju uporedni podaci analize podgoričkog lista Vijesti.

Vijesti su svoje istraživanje zasnovale na sličnom koje je u Hrvatskoj pre nekoliko dana sproveo Jutarnji list koji je upoređivao cene ove grupe namirnica u Hrvatskoj i ovim zemljama, takođe sa zaključkom da je većina namirnica skuplja u Hrvatskoj gde je prosečna zarada 950 evra.

Razlozi zbog čega su namirnice skuplje ili na istom nivou kao i najbogatijim državama može biti u tome što Crna Gora većinu ovih proizvoda uvozi upravo iz tih zemalja, pa ne mogu biti jeftinije ili što crnogorski trgovački lanci zbog nižeg prometa moraju imati veće marže. Međutim, domaći trgovci imaju i manje troškove jer radnike osiguravaju na zarade koje su značajno manje nego u državama Evropske unije.

Metodologija analize podgoričkog lista je bila da su za istu grupu proizvoda uzete cene od najjeftinijih prisutnih brendova u prosečnom trgovinskom lancu, osim ako sam brend nije posebno naznačen kao što je u slučaju “Milka noisette” čokoladice od 100 grama kako bi se videlo kako se razlikuju cene za potpuno isti brend i gramažu. Izuzetak iz ovog pravila da su u Crnoj Gori veće cene namirnica nego u zemljama EU može se videti na primeru jestivog suncokretovog ulja, jer na domaćem tržištu postoji jeftin regionalni brend “Iskon” čija je cena 1,39 evra, dok postoje i skuplji brendovi poput “Vitala” i “Dijamanta” čije su cene na nivou onih iz Evropske unije.

„Međutim i nekim domaćim proizvodima poput krompira, cena je 65 centi i znatno je veća nego u Hrvatskoj gde košta 53 centa ili Francuskoj gde se može kupiti za 58 centi. Krompir je u Nemačkoj skuplji i njegova cena je 73 centa“, navode autori analize.

Rinfuz začina i zdrave hrane
Foto: Unsplash.com

Kada bi se računalo prema kupovnoj moći, za prosečnu platu u Crnoj Gori se može kupiti 815 kilograma krompira, za prosečnu zaradu u Hrvatskoj i po njihovim cenama 1.790 kilograma, dok se za prosečnu zaradu u Francuskoj može kupiti 4.812 kilograma, a u Nemačkoj 4.043 kilograma.

Cena osnovnih poljoprivrednih proizvoda može značajno zavisiti i od subvencija koje te države daju svojim poljoprivrednicima za proizvodnju. Litar domaćeg punomasnog dugotrajnog mleka u tetrapaku iznosi 75 centi, isto koliko u Francuskoj, dok u Nemačkoj on košta 80, a u Hrvatskoj 86 centi.

Francuz za svoju prosečnu zaradu može kupiti 634 kilograma kafe, a prosečan radnik u Crnoj Gori za svoju zaradu svega 59 kilograma.

Godišnja stopa inflacije u decembru 4,6 odsto

Godišnja stopa inflacije u decembru iznosila je 4,6 odsto, saopštila je Uprava za statistiku Monstat, odnosno za toliko su porasle cene u decembru 2021. godine u odnosu na isti mesec 2020. u grupama proizvoda koje se nalaze u njihovoj metodologiji usklađenoj sa Eurostatom.

Za godinu dana su najviše porasle cene ulja i masti za ishranu i to za 37 odsto, zatim motornih goriva i maziva za 22,7 odsto, povrća za 16,9 odsto, smeštaja za 11 odsto, šećera i slatkiša za 8,7 odsto, hleba i žitarica za 5,4 odsto, mleka, sira i jaja za pet odsto… Odnosno za većinu proizvoda koje građani najčešće koriste cene su rasle po stopi koja je veća od zvanične inflacije. Novo poskupljenje hleba za 30 odsto, sa 50 na 65 centi, kao i dodatno poskupljenje brašna za oko 15 odsto desila su se nakon praznika, pa nisu ulazila u obračun ove stope inflacije.

Na smanjenje zvanične stope inflacije uticao je pad cena motornih vozila za 6,8 odsto, tekstilnih proizvoda za domaćinstvo za 5,2 odsto, telefonske i telefaks opreme za 3,4 odsto, oprema za prijem, snimanje i reprodukciju zvuka i slike za 2,8 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...