Kompanijama koje koriste PoW metode neće biti produžene dozvole za rad

U državi Njujork zabranjeno rudarenje kriptovaluta

Hi-techSvetVesti

3.6.2022 12:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

U državi Njujork zabranjeno rudarenje kriptovaluta U državi Njujork zabranjeno rudarenje kriptovaluta
Na prošlonedeljnom glasanju u Olbaniju zakonodavci u Njujorku su usvojili zakon koji zabranjuje određene operacije rudarenja za koje je potrebno napajanje iz energetskih izvora... U državi Njujork zabranjeno rudarenje kriptovaluta

Na prošlonedeljnom glasanju u Olbaniju zakonodavci u Njujorku su usvojili zakon koji zabranjuje određene operacije rudarenja za koje je potrebno napajanje iz energetskih izvora koji emituju ugljenik. Pre nego što stupi na snagu, zakon treba da potpiše i guvernerka Keti Hokl (Kathy Hochul), koja ima i mogućnost na njega da stavi veto.

Ako Hokl potpiše zakon, Njujork će postati prva država u Americi koja je zabranila infrastrukturu za blokčejn tehnologiju, navodi predsednica Digitalne privredne komore Perien Boring (Perianne Boring).

Ljudi iz industrije za CNBC navode da bi ovo moglo uzrokovati domino efekat u Sjedinjenim Američkim Državama, koje trenutno imaju vodeću poziciju u svetskoj industriji rudarenja bitcoina. Stanovnici SAD koji se bave ovim aktivnostima čine oko 38 odsto svetskih bitcoin rudara, piše CNBC.

Njujorški zakon koji je državna skupština usvojila u aprilu, da bi potom bio prosleđen Senatu, propisuje dvogodišnji moratorijum na operacije rudarenja kriptovaluta na kojima se primenjuju PoW (proof-of-work) metode autentifikacije kako bi blokčejn transakcije bile verifikovane.

Rudarenje zasnovano na PoW metodi, koje podrazumeva sofisticiranu opremu i veliku količinu električne energije, koristi se za generisanje bitcoina.

S druge strane, eter se uključuje u mrežu koja zahteva manji utrošak energije, ali će PoW koristiti i u narednih nekoliko meseci.

Zakonodavci podržavaju usvajanje ove zabrane kao jednu od mera za smanjenje karbonskog otiska SAD. Ukoliko zakon bude usvojen, naredne dve godine kompanije koje koriste PoW neće biti u mogućnosti da obnove dozvole, osim ako u procesu rudarenja ne koriste 100 odsto obnovljive izvore energije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...